България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Антибиотици в месото? Абсурд! Скъпи и нетрайни са

Евродокладът много сериозно се опитва да накърни българското производство, посочи Ути Бъчваров

07.11.2017 | 08:47 Редактор: Иван Берберов
Експерт: Антибиотици в месото? Абсурд! Скъпи и нетрайни са

Седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата показа, че българското месо е пълно с антибиотици. Българската агенция по храните изготви свой документ, според който това изобщо не е вярно. 

"Всеки, който си позволява да говори за хранене и храни, трябва да го прави абсолютно компетентно. В противен случай може да се развие психическото заболяване орторексия, което се характеризира с вманиачаване по здравословното хранене. За да остане антибиотик в месото, трябва 24 часа преди да бъде заколено животното да е приело медикаментите. Докладът на Европейската агенция третира търговията с антибиотици, а не качеството на месото", категоричен бе Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

В студиото на "България сутрин" Иванов подчерта, че има закон за ветеринарномедицинската дейност, който регламентира колко време преди клането трябва да се спрат антибиотиците.

"Недопустимо е в месото да има антибиотици. Максималното действие на медикаментите, с които се третират животните, е 24 часа и е много скъпо. Животновъдът трябва да е обезумял, за да третира животните си с антибиотици ден преди да бъдат заклани. Всички страни си пазят своя пазар с нетарифни мерки, затова се чува от чужбина, че българското месо е тъпкано с антибиотици", уточни той.

Според известния български кулинар Ути Бъчваров евродокладът е поредният удар, с който някой се опитва да накърни българското производство. 

"Количеството на изядените колбаси намалява. Това е факт. През последните 3 години в България броят на произвежданите прасета се е вдигнал с 80%. Кого удря количеството прасета? Вносителите. Големите играчи на пазара и големите вериги магазини. Те внасят евтино нискокачествено месо. Месото в Испания е с не по-малко антибиотици. Прясното месо е до 7 дни след заколването на животното, а тук се внасят продукти, които не отговарят на тези изисквания. Посткладничното третиране на месото е огромният проблем за здравето, а не медикаментите", заяви Бъчваров пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че в индустриалното производство стотици, ако не хиляди животни, съжителстват на едно място. Те със сигурност се третират с някакви химикали, които несъмнено са легални, поясни Ути Бъчваров. 

"Аз ще продължа да ям българско месо и стискам палци на българските производители, на които някой много старателно се опитва да им пречи", заключи той.