Горанов закачливо: Бюджет 2018 е за 100% от българските граждани, не за 80%

Предвидено е приходите да бъдат повече, дефицитът да намалее и заплатите да скочат

09.11.2017 | 12:59 Редактор: Василена Василева
Горанов закачливо: Бюджет 2018 е за 100% от българските граждани, не за 80%

След като депутатите гласуваха на първо четене бюджетите за здраве и обществено осигуряване, днес в пленарната зала започнаха и дебатите по самия Бюджет 2018. 

Финансовият министър Владислав Горанов защити пред депутатите своите разчети за макроикономиката и със закачка каза, че бюджетът за догодина ще бъде за 100% от българските граждани, а не за 80. Повод за думите му стана изказването на соцдепутата Иво Христов, който си позволи да определи 80% от българите като "дебили".

Горанов бе категоричен, че за следващата година приходите ще бъдат повече от тази, дефицитът ще намалее, данъците няма да търпят промяна, ще има скок и на заплатите, които все пак ще останат по-ниски от тези в останалите страни членки на Европейския съюз.

"Ако искате да преразпределяме повече, трябва да се върнем на вашата позиция за скок на данъците, но нека да приемем, че понякога тези 80% взимат превес при вас и се чуват неверни тези", обърна се той към опозицията, която иска да се замени плоския данък с прогресивен.

Акценти в Бюджет 2018 ще бъдат още образованието и здравеопазването. Финансовият министър Владислав Горанов допълни още, че ще има и повече пари за здраве, но настоя за дебат и то извън този за бюджета, за това как да се подобри качеството на услугите в системата.

Опозицията пък от своя страна изтъкна, че промените в бюджета не решават нито един от проблемите на обществото. Това е "бюджет на застоя" смятат социалистите, а Корнелия Нинова посочи, че основният финансов закон има алтернатива, която ще бъде внесена от БСП между първо и второ четене.