Празнуваме Цветница!

Tрадицията повелява всеки да отиде на църква, да освети върбова клонка и да я отнесе вкъщи за здраве

09.04.2017 | 09:21 Редактор: Мария Аладжова
Празнуваме Цветница!

Днес е Цветница! Това е един от големите църковни, който се почита се и от православни, и католици. Цветница е и един от най-красивите пролетни народни празници, имен ден на всички, които носят имена на цветя.

Днес традицията повелява всеки да отиде на църква, да освети върбова клонка и да я отнесе вкъщи за здраве. Народът нарича Цветница още Връбница и Цветна неделя.

Църквата отбелязва Цветница седмица преди Великден и ден след Лазаровден. Това е денят, на който Иисус Христос влиза в Йерусалим, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

Всички пеели: "Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев".

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве.

С върбови клонки се окичват портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.

Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, които носят имена на растения и техните производни. Сред тях са Венета, Виолета, Върбан,  Гроздан, Елица, Жасмина, Здравка, Ива, Иглика, Калин, Камелия, Лили, Маргарита, Невена, Роза, Росица, Теменужка, Цветан и Цветанка, Явор, Ясен и много други.

Честит празник!