Част от София без автобуси тази сутрин

Шофьорите протестираха

30.01.2017 | 13:50 Редактор: Мария Аладжова
Част от София без автобуси тази сутрин

Шофьори на градския транспорт в София протестираха срещу условията на труд. Тази сутрин един от недоволните водачи демонстративно препречи изхода на депо "Дружба“, с което забави движението на автобусите в столицата в рамките на близо час. 

В ранните часове на днешния ден част от градския транспорт в столицата беше блокиран заради недоволството на шофьори. Един от водачите препречва изхода на депо "Дружба" в знак на протест. Така движението на няколко линии по градската мрежа е забавено с близо 40 минути 

"Всички ние сме го направили с една единствена кауза - подобряване на условията на труд заедно с осигуряване на повече почивки, защото всеки един от нас на месец почива между 4 и 5 дни", посочи шофьорът Веселин Голевски.

Главният диспечер успява да уведоми органите на реда за случващото се. Едва около 6 часа сутринта ситуацията е овладяна и автобусите тръгват по разписание. 

Зад решението на Веселин застанаха и останалите водачи. Според тях условията на труд в градския транспорт трябва да се подобрят, а заплатите за бъдат вдигнати. 

"От 2000 година съм тук - едно и също, никаква промяна... то си е по един и същи начин си вървяха нещата", заяви шофьорът Любен Вучев.

"Условията са отвратителни. Ако смятате, че минути на крайна станция при тия задръствания, 4 минути почивка нямаш до тоалетна да отидеш. Да не говорим за храна... 8 часа да работим и за тези 4 мунити какво можем да направим...", запита и Симеон Станчев.

От ръкодството на автопарка твърдят, че условията на труд в столичния градски транспорт са най-добрите на територията на страната. Признават обаче, че заради липсата на персонал шофьорите се налага да работят извънредно. 

"В момента набираме персонал, текат курсове, но голяма част от тях се отказват неподготвени и не малка част ние освобождаваме заради дисциплинарни нарушения, несправяне на работата", коментираха от Автопарка.

В момента в столичното дружество са наети общо 1300 шофьори. От ръководството са пресметнали , че трябва да бъдат назначени поне още 120 водачи.