Младо момиче създаде специален шрифт за хората с дислексия

Той е напълно безплатен и може да се инсталира на компютър или таблет

29.12.2016 | 10:58 Редактор: Ирина Георгиева
Младо момиче създаде специален шрифт за хората с дислексия

За да улесни ежедневието на страдащите от дислексия, младата Кристина Костова създава специален шрифт. Благодарение на него четенето и писането върви по-леко.

"Чисто графично съм заложила на това да има лека деформация на буквите, която е съобразена с това окото на читателя да бъде подведен по по-правилен начин", обясни Кристина.

Самата Кристина също страда от дислексия. Като малка размествала буквите в думите, но това й изглеждало напълно нормално.

"Често казвах на майка ми, че не виждам какъв е проблемът, който тя е намерила в моята диктовка, защото всички букви са си там. Просто не са в правилния ред", разказа тя.

Дислексията не е заболяване, а различен начин, по който мозъкът обработва информацията. Симптомите и проявленията й могат да бъдат различни.

"Най-трудното е, че буквите, както повечето казват "танцуват". Трудно се проследява един ред, доста често се объркват. В техния ред в една дума се заменят, се разменят", обясни младото момиче.

В момента Кристина предоставя Adys за свободно и безплатно ползване. Шрифтът може да се инсталира на компютър или таблет. Изпраща го по пощата на всеки, който прояви интерес.

"С мен се свързаха много учители, независимо от каква степен - на начално или средно образование, които казват: "Аз забелязвам, че някои от моите ученици имат такива проблеми и бих искала да им помогна", разказва Кристина.

Бъдещите й планове са да създаде сайт, откъдето шрифтът може да бъде изтеглен. Надява се по този начин направеното от нея да достигне до повече хора.

Репортаж на Милена Енчева: