В понеделник Реформаторите дават отговор за мандата

Шансовете за създаване на ново правителство в това НС остават малки

14.12.2016 | 14:22
Олег Попов, Bulgaria ON AIR

В понеделник Реформаторският блок ще даде окончателното си решение и ще знаем със сигурност дали отиваме на предсрочни избори или ще се върви към съставяне на предсрочно правителство.

Ден след като РБ взе мандата за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, това се оказа основната тема за коментари в Народното събрание. 

Самите реформатори изразяват оптимизъм, че новият кабинет е възможен, но шансовете за създаване на ново правителство в това Народно събрание, продължават да изглеждат малки. 

И парламентарната  група на ГЕРБ, и парламентарната група на Реформаторския блок са скептични, че може да се стигне до там. Реформаторите обаче смятат, че дори да имат 1 процент шанс за успех, те са длъжни да го оползотворят.

Ще се проведат консултации между двете партии, които най-вероятно ще се състоят събота или неделя. 

Вижте как представителите на политическите групи коментираха темата:

Депутатите започнаха днешното си заседание с минута мълчание заради случилото се в Хитрино.

Очаквано или не никой не си позволи да политизира темата и да се сипят редовните обвинения в такива случаи. Депутатите запазиха пълен неутралитет.

Отложено беше заседанието на Вътрешна комисия, която трябваше да изслуша ръководството на МВР за това какви действия са предприети по случая.

Това ще се случи другата седмица, най-вероятно на 20 декември.

Стана ясно, че Народното събрание ще почива от 23 декември до 6 януари. Депутатите ще се съберат за първи път през новата година на 11 януари и тогава ще се проведе първото заседание. Следващият вторник обаче те ще направят извънредно заседание и така ще имат пълна пленарна седмица от 3 дни.