Новите избори ще се проведат по старите правила

Депутатите нямат време за промени в Изборния кодекс

02.12.2016 | 13:45
Новите избори ще се проведат по старите правила

Промени в Изборния кодекс ще има, но предсрочните избори ще се проведат при старите правила.

Хипотезата дойде от повечето парламентарни групи, а основната причина е, че въвеждането на мажоритарна система е сложна процедура.

Районирането на страната ще отнеме между 6 месеца и година, сочат данни на експерти, които са предоставени на народните представители. Съответно няма как 43-тото Народно събрание да направи промени в изборните правила за оставащите около 2 месеца живот, който то има, ако първите две парламентарни групи върнат мандатите, каквито са нагласите за момента.

Дори най-голямата парламентарна група на ГЕРБ призна, че до премени в изборните правила няма да се стигне. Те се позовават и на Венецианската комисия, според която големи промени в изборните правила не бива да се правят по-малко от година преди избори, а такива се очертава да има още през пролетта.

Какво казаха депутатите правни специалисти пред камерата на Bulgaria ON AIR вижте във видеото:


Според лидера на ПП "Атака" Воден Сидеров, чиято партия вече е част от Обединени патриоти, обяви връщането на мандата от страна на ГЕРБ за национално безотговорно. 

Той призна, че на няколко пъти към БСП и ГЕРБ са били отправяни призиви да намерят решение и да не се стига до предсрочни избори. 

Соцлидерката Корнелия Нинова пък призна, че няколко пъти на КСНС, който се проведе този вторник, е било предлагано на ГЕРБ и БСП да направят общо правителство.

Нинова обаче определи тази възможност като решение "против националните интереси на страната".

Малко по-късно зам.-председателят на ГЕРБ Цвета Караянчева обяви, че премиерът в оставка е направил достойно решение и когато загубиш избори, трябва да подадеш оставка.