Румен Радев: България не е готова за изцяло мажоритарна система

ГЕРБ не са непобедими, заяви пък соцлидерката Корнелия Нинова

26.11.2016 | 13:46
Румен Радев: България не е готова за изцяло мажоритарна система

България не е готова за сто процента мажоритарен вот. Това заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR новоизбраният президент на Република България Румен Радев след разширеното заседание на Националния съвет на БСП в София.

"Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, проблемът е в районирането на страната или т.нар. "изборна география", коментира той. Това е сложен процес - ако някой ви каже, че ще го направи за два дни, не се заблуждавайте", поясни той.

По думите му категорично поддържа мажоритарния вот, но според него с цел избягване на изкривяване, на рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който им се предлага, трябва да имат и пропорционален елемент.

Соцлидерката Корнелия Нинова пък каза, че са обсъдени всички варианти и партията е взела решение да предложи въвеждане на мажоритарен избор със смесена система.

"Хората искат, така аз разчитам референдума, да се даде път на нови необременени лица. Да се промени стилът в политиката", сподели Нинова.

Тя категорично заяви, че ГЕРБ не са непобедими и именно победата на ген. Радев над Цецка Цачева на президентските избори, говори ясно за този факт. 

Въпреки повдигнатото настроение по време на разширеното заседание на столетницата, зам.-председателят на БСП Стефан Данаилов изрази мнение, че "БСП я очаква "дебелия".