В БСП ще обсъдят изборната победа

Столетницата се събира на пленум

26.11.2016 | 12:26
Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Българската социалистическа партия се събира не пленум, за да обсъди резултатите на президентския вот и въвеждането на мажоритарна система.

Столетницата се събира на разширено заседание на пленума. На него ще присъстват близо 500 души-кметове, шефове на местни организации и други ръководители на партиите.

БСП за първи път обсъжда изборна победа от 2005 година насам. По принцип пленумите след изборите минаваха в доста минорна обстановка, днес обаче настроението в столетницата е доста приповдигнато.

На пленума присъстват новият президент ген. Румен Радев, както и неговият вицепрезидент Илияна Йотова, членовете на Инициативния комитет, както и Стефан Данаилов.

Изявление пред делегатите ще направят соцлидерката Корнелия Нинова, самият ген. Радев и Йотова.

Освен това столетницата ще трябва да реши дали ще подкрепи проекта, внесен от омбудсмана на България Мая Манолова за въвеждане на мажоритарна избирателна система или ще предложи по друг начин промяна на изборните правила.

Това решение ще бъде взето след допитване на парламентарната група с широко партийното ръководството. Очаква се обаче пленумът на БСП да се обяви за въвеждане на смесена система, тоест част от депутатите да се избират пропорционално, а другите мажоритарно.

Очаквайте подробности в следващите емисии новини