Мажоритарният вот - реален шанс или мираж?

Най-вероятно изглежда предсрочни парламентарни избори да се проведат между 20 март и 2 април

23.11.2016 | 18:39 Редактор: Ирина Георгиева
Мажоритарният вот - реален шанс или мираж?

Ще гласуваме ли мажоритарно на предстоящите парламентарни избори – отговорът на този въпрос все още е неясен. 

След проведения референдум, който не стана задължителен на косъм, от ГЕРБ смятат, че трябва да се върви в тази посока възможно най-бързо.

"Какъв е шансът на изборите да гласуваме мажоритарно? Има заявка за готовност само от ГЕРБ, предстоят дебати, ще има обсъждане", заяви Цветан Цветанов.

Повечето парламентарни групи обаче са скептични колко е реалистично кодексът за бъде ремонтиран за четвърти път в 43-тото НС. 

"Промяната на изборната система трябва да бъде направена в свободна обстановка, спокойна, от Парламента със стабилно мнозинство", коментира и Четин Казак.

"Ако 43-тото НС сформира правителство и си изкара мандата, може, но ако остават 2-3 месеца, няма как да стане", пресметна Найден Зеленогорски.

"Теоретично са възможни две неща - или да не ни стигне времето, или да се пришпорят процедурите и да успеем, но при толкова много предложения, съм скептична", добави Корнелия Нинова.

"За промяна в Избирателния кодекс остават 2-3 седмици. Това е крайно недостатъчно", смята Мариана Тодорова.

Засега ГЕРБ и БСП не са взели решение дали ще входират в парламента предложенията, изготвени от омбудсмана Мая Манолова и инициаторите на референдума или ще подготвят собствени. Има обаче редица забележки по предложенията. 

"Някой от тези мажоритарно избрани може да стане министър. Тогава трябва да вървим към нов избор. Мнозинството ще бъде с друга величина", заяви Цветанов.

Най-вероятно изглежда предсрочни парламентарни избори да се проведат между 20 март и 2 април. Точната дата обаче ще бъде определена от новия президент Румен Радев.