България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сгреши ли българският гласоподавател?

Радикалната промяна изисква високо ниво на съгласие, такова няма, заяви пред Bulgaria ON AIR проф. Пламен Панайотов

17.11.2016 | 08:34
Сгреши ли българският гласоподавател?

За в бъдеще кабинетите в България ще бъдат коалиционни, освен ако не се премине към радикална промяна на избирателната система. Но основните политически партии в настоящия парламент не биха могли да осъществят такава радикална промяна, защото тя предполага високо ниво на съгласие, каквото в момента няма. Българският гласоподавател, без да му бъде пояснено какви биха били последиците при такава промяна, се произнесе по категоричен начин за смяна на избирателната система в посока на мажоритарност. Това каза в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR юристът проф. Пламен Панайотов.

По думите му промяната на конституцията е позната тема, за която се говори преди предстоящи парламентарни избори, но той не вижда възможност да протече дебат, около който да стане ясно какви биха били въпросите за промени в нея и допълни, че свикването на Великото Народно събрание е опасен ход, защото то няма регламентирано разпускане.

"За такъв кратък период от време разбирателство по такива основни въпроси, които биха движели обществото поне десетилетия напред, политическите сили не биха се разбрали за 2-3 месеца. Сега започва едно надлъгване между основните политически играчи във връзка с предстоящите парламентарни избори", посочи проф. Панайотов.

Той е на мнение, че залагането съдбата на правителството на България изкриви изключително вота.

"Трябва да има съгласуване между настощия и новия президент относно предстоящия служебен кабинет.Това би успокоило ситуацията, а България има нужда точно от това", категоричен е проф. Панайотов.

Гостът подчерта, че служебното правителството е призвано да осигури провеждането на честни избори за следващия парламент, да осигури приемственост между управлението на предходния и следващия кабинет, излъчен от този парламент. 

"Съдбата на България зависи и от съдбата на ЕС. Важно е да си даваме сметка какво правим и какво не в ЕС. Излъчваме сигнали, по които НАТО и ЕС не могат да се ориентират в общата ни позиция за развитието на ключови въпроси за света", заяви юристът.

Според него лидерството е ключов въпрос във всяка политика и липсата му поставя държавата в трудна ситуация, и допълни, че ако няма силно лидерство в Европа, то скоро ЕС няма да има светло бъдеще.

"В политиката трябва да има професионализъм.  С политика следва да се занимават хора, които се чувстват призвани, но и имат нужната подготовка да понесат отговорността, защото тя е огромна. Обществото трябва да се доверява повече на хора, които считат, че са подготвени да упражняват това занятие", заключи проф. Пламен Панайотов.