След оставката: Ще изпадне ли страната в парламентарна криза?

Коментар на Асен Григоров и проф. Искра Баева

16.11.2016 | 16:48 Редактор: Мария Аладжова
След оставката: Ще изпадне ли страната в парламентарна криза?

Намирам това, което се случва за напълно нормално. Съгласен с това, което каза Бойко Борисов. Напълно е легитимен неговия аргумент, че това е огромен вот, който казва "Искаме да правим нещо друго". В този смисъл подаването на оставка е напълно логично и разбираемо.

Това заяви в извънредното студио на Bulgaria ON AIR Асен Григоров, който коментира ситуацията в парламента заедно с професор Искра Баева.

По думите му очевидното е, че Реформаторския блок няма как да продължи в досегашния си вид и дори предрече още по-голяма криза във формацията от тази през миналия декември. Прогнозите му за работата на парламента през идните месеци също не беше оптимистична:

"Те ще имат два или три месеца и понеже не им вярвам на депутатите в тяхната разумна добронамереност за това, което трябва да направят в 3 месеца, ми се струва, че картината няма да е красива", коментира Григоров.

А според проф. Баева възмущението от поведението на премиера идва не от това, че правителството е подало оставка след изборите, а от това, че той обяви, че ще го направи, ако ГЕРБ изгуби президентския вот:

"Тогава не беше нормално. Беше заплаха за оставка - една заплаха, която за много българи се превърна в надежда. Това беше и тактическа, и стратегическа грешка", коментира тя.

"Рано е да кажем каква е коалицията, но едно е сигурно, че не може да има еднопартийно правителство", добави Баева.

И въпреки че БСП е спечелила изборите, една такава победа може да се окаже лошо пророчество за парламентарните, смята още професорът. 

По думите ѝ Борисов си е признал някои грешки, но "продължава да обвинява българския народ, че не разбира какво е направил".

Очаквайте видео