Поправките в ИК минаха на второ четене в Правната комисия на НС

Предстои промените да бъдат приети и от народните представители

25.10.2016 | 18:15 Редактор: Мария Аладжова
Поправките в ИК минаха на второ четене в Правната комисия на НС

Спешните промени в изборното законодателство минаха безпроблемно и на второ четене в Правната комисия. Изненади в текстовете нямаше.

Очаквано таванът от 35 изборни секции в държавите в ЕС падна на второ четене в Правната комисия, предстои това да се случи и в пленарната зала.

Освен това депутатите решиха, че квадратчето "Не подкрепям никого" ще се брои при определяне на резултатите от мажоритарни избори, каквито са президентските и местните, но няма да се брои при определяне на резултата при избора на депутати и евродепутати.

В момента народните представители трябва да решат дали военнослужещите, командировани да охраняват границата ни, ще могат да гласуват само срещу лична карта и командировъчно. Чуха се и интересни предложения, включително и това командированите журналисти, които ще отразяват изборния процес, също да могат да упражнят правото си на глас в местата, където се намират.

Поправките трудно събраха подкрепа, тъй като повечето от депутатите се отнесоха скептично към тези предложения.

Предстои да се вземе решение и дали в столичния квартал "Младост", където заедно с президентските, ще се проведат и изборите за районен кмет, да има една или две опашки за гласуване.

Според сега действащия Изборен кодекс жителите на "Младост" ще трябва да гласуват веднъж на референдума и да се наредят втори път в друга секционна комисия за районен кмет.

Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов и независимият депутат Георги Кадиев предлагат двете секции да бъдат обединени в една. От БСП обаче реагираха остро и обявиха, че това е промяна на правилата не в 12 без 5, а в 12 и половина.