Плевнелиев: Третият мандат ще е за този, който даде сигнали, че може да състави кабинет

Как реагираха политическите партии?

29.11.2016 | 16:01 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Третият мандат ще е за този, който даде сигнали, че може да състави кабинет

Предсрочни избори или кабинет в рамките на този парламент. Това обсъди КСНС при президента Росен Плевнелиев.

Повече от три часа продължи КСНС, а резултатът - в петък президентът Росен Плевнелиев ще връчи първия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 43-тото НС. По Конституция това право се пада на най-голямата политическа сила, а именно ГЕРБ. Вече знаем, че те ще върнат мандата, тоест отиваме към втората политическа сила - БСП. Те също би трябвало да върнат мандата.

Тук идва разковничето - при третият мандат вече важи единствено мнението на президента Росен Плевнелиев. 

Днес след Съвета, той категорично заяви, че третият мандат ще бъде даден на тази политическа сила, която до момента е дала категорични сигнали, че е готова да направи правителство в рамките на това НС.

Припомняме, че партиите, които са дали подобни заявки са РБ и Патриотите.

"Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата. Вярвам, че политическите кризи могат да ни служат като отправна точка за коригиране на допуснати политически грешки. Разбира се в последните 20 години неведнъж сме изпадали в ситуация в ситуация, в която да се говори за рестарт. Аз не считам, че тук това е ситуацията, просто защото 43-тото НС свърши немалко смислени неща", заяви държавният глава.

"Днес политическите сили, представени в парламента, трябва да надмогнат моментните емоции, да надскочат тяснопартийните интереси, да потърсят формула за създаване на правителство", призова Плевнелиев.

"Обещах още в своята кандидат-президентска кампания - правителства няма да се създават, коалиции няма да се редят, формули няма да се измислят тук в президентската институция. Това не означава, че аз съм пасивен, а напротив и специално в този момент давам всичко от себе си, за да се намери начин НС да продължи дейността си", добави президентът.

Не закъсняха и реакциите на политическите партии. Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че той ще бъде премиер само в правителство, което носи мандат за управление от страна на ГЕРБ. Той загатна, че дължи услуга на Патриотите. Много експерти го тълкуват с това, че ГЕРБ е готова да подкрепи Патриотите при съставяне на ново правителство.

От БСП са склонни към предсрочни избори, докато от Патриотите запазиха сериозно мълчание след Съвета. ДПС настояват някой да понесе политическата отговорност. РБ също по-скоро запазиха мълчание, а утре ще се съберат на извънреден Изпълнителен съвет, за да решат дали са склонни да съставят правителство в рамките на 43-тото НС.

В случай, че нито една политическа сила не успее да състави правителство в рамките на този парламент, президентът Росен Плевнелиев ще състави служебен кабинет за трети път. Най-вероятно новите предсрочни парламентарни избори ще бъдат края на март, началото на април.