БСП отказва мандат за правителство, иска избори на 26 март

Ще носим отговорност, когато спечелим парламентарни избори, отсече Корнелия Нинова

29.11.2016 | 14:17 Редактор: Тодор Петров
БСП отказва мандат за правителство, иска избори на 26 март

След заседанието на КСНС при президента лидерът на БСП Корнелия Нинова повтори позицията на партията, че няма да приеме мандат, нито ще подкрепи кабинет в рамките на настоящото НС. Според Нинова неговият ресурс е изчерпан и трябва да се проведат предсрочни избори.

"Ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем веднага. Ако трета политическа сила направи правителство, ще бъдем опозиция. На 26 март трябва да се проведат предсрочни парламентарени избори", заяви тя.

Тя припомни, че на миналото заседание на КСНС на 10 ноември 2015 година е приет план с мерки за действие, като едната е срещу мащабна бежанска вълна. "В парламента досега не сме информирани има ли такъв план и какво смята да прави правителстовто. Поисках правителството да го внесе в Народното събрание, за да рагледаме този план. Това правителствто не се справя с този въпрос", коментира Корнелия Нинова. 

Тя добави, че счита решението на новоизбрания президент Румен Радев да не участва в заседанието на КСНС за правилно, за да не става алиби на решения, за които после да носи отговорност. 

"Ще носим отговорност за действията на президента след 21 януари. Не сме спечелили парламентарни избори, за да носим отговорност за кабинета. Ще носим отговорност, когато спечелим парламентарни избори и управляваме страната", категорична бе Нинова.

"Нашата отговорност е да се приеме бюджетът за 2017 година. Няма да внасяме предложения между първо и второ четене. По отношение на мигрантите, бежанския проблем, нашата отговорност е да предлагаме решения. Дали правителството ще се съобрази с тях, е тяхна работа", каза още лидерът на БСП.

БСП ще внесе в парламента предложения за смесена мажоритарна система. Нинова обаче каза, че участниците в КСНС са се обявили за повече време за промени на избирателната система, защото те са сериозни, а времето до предсрочните избори е малко.