Започна заседанието на КСНС

Политическата криза и бежанският въпрос на дневен ред

29.11.2016 | 10:32
Започна заседанието на КСНС

Започна Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС)  при президента, който беше свикан заради безпрецедентната политическата ситуация, която се създаде веднага след балотажа, когато правителството на Бойко Борисов реши да подаде оставка. 

В "Гербова зала" започнаха да влизат основните политически сили и представители на всички парламентарно представени формации, които ще разговарят с президента и ще търсят възможен изход от тази ситуация. Сред присъстващите бяха премиерът Борисов, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на външните работи Даниел Митов.

Припомняме, че намеренията на президента Плевнелиев са политическата криза да не доведе до парламентарна криза и разпускане на НС, а заради изтичащия му мандат той няма право да разпусне НС.

През последните две седмици Плевнелиев проведе консултации в опит да убеди политическите формации да съставят ново правителство в рамките на вече действащото 43-то Народно събрание.

След КСНС президентът трябва да пристъпи и към конституционното си правомощие за връчване на проучвателни мандати. Той има право да връчи 3 мандата, като първите два са за двете най-големи формация в парламента ГЕРБ и БСП, но те заявиха, че няма да приемат мандат за създаване на правителство.

По конституция президентът трябва да пристъпи към връчване на проучвателен мандат за създаване на правителство на трета формация по избор. Коя ще бъде тя все още не е ясно, но това, което обявиха от ДПС е, че няма да приемат мандат, защото капацитетът на това НС е изчерпан и според тях трябва да бъде съставено експертно правителство.

От РБ пък заявиха, че отново биха участвали в правителство, само ако ГЕРБ ги подкрепят. От ПФ дадоха знак, че са готови да приемат мандат за създаване на експертно правителство. 

ГЕРБ също се съгласиха евентуално да влязат в това правителство, но Бойко Борисов да не негов премиер.

Новоизбраният президент ген. Румен Радев също беше поканен да присъства на заседанието на КСНС, но в статус във Facebook той заяви, че няма да се яви и призова всички участници в него да вземат зряло и отговорно решение. 

Ако на днешното заседание не се стигне до съгласие за съставяне на правителство, президентът Росен Плевнелиев ще назначи служебно такова, а първа задача при встъпване в длъжност на Румен Радев на 22 януари, ще бъде  да разпусне действащото 43-то Народно събрание и да пристъпи към насрочване на следващи парламентарни избори

Очаквайте подробности в следващите емисии.

Снимки: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)