Прокуратурата обвини Николай Ненчев за униформите в армията

259 773 лева е щетата за МО от обществената поръчка

25.11.2016 | 12:16 Редактор: Анисия Иванова
Прокуратурата обвини Николай Ненчев за униформите в армията

Военноокръжна прокуратура – София повдигна ново обвинение на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев за престъпление по служба.

Това е второто обвинение срещу министъра след като преди 3 дни той привлечен под наказателна отговорност за ремонта на изтребителите МиГ-29.

От прокуратурата уточниха, че новото обвинение е за нередности в обществена поръчка, свързана с доставка на облекло за военнослужещи през април тази година.

Според военните прокурори министърът умишлено склонил шефа на дирекция "Инвестиции в отбраната” във Военното ведомство - Венислав Цанов, да извърши престъпление по служба. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева, разясниха от прокуратурата.

При проведената обществена поръчка на първо място е класирано "Лортън“ ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена. Ненчев обаче разпоредил на Цанков договорът да не бъде сключен с класираното на първо място дружество. В резултат на това МО сключва договор с второто класирано дружество - "Интендантско обслужване” ЕАД.

Върху неговия управител пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с "Лортън" ЕООД, по сила на който дружеството става подизпълнител на "Интендантско обслужване” ЕАД.

Така "Лортън“ печели поръчка за 4,3 млн. лв .за ушиване и доставка на полеви облекла, а на практика класираната на второ място държавна фирма "Интендантско обслужване“ поема шиенето на униформите, а "Лортън“ става подизпълнител.

Според прокуратурата от това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773, 78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на "Лортън" ЕООД и "Интендантско обслужване” ЕАД .

Николай Ненчев е с мярка за неотклонение "Подписка“. Разследването по делото продължава.