Изборът на едно американско семейство, което живее в България

Пени Уинкет и съпругът й следят изборите в САЩ, както и вота у нас

08.11.2016 | 19:15 Редактор: Луиза Божинова
Изборът на едно американско семейство, което живее в България

За разлика от българите, които живеят в чужбина, упражняването на правото на глас за американците у нас се оказва в пъти по-лесно. Затова и масово всички са гласували за президент седмици преди деня на изборите.

От три години Пени Уинкет и съпругът й живеят във Велико Търново и са собственици на малка книжарница за американска литература. През последните месеци те следят ежедневно политическата ситуация в САЩ. Но не крият, че за тях Доналд Тръмп трябва да бъде следващият американски президент.

"Вярвам, че републиканците имат най-добрата платформа и заради това Тръмп трябва да бъде президент. Също така мисля, че Хилари Клинтън е направила много неправилни неща, с които не съм съгласна и затова гласувах за Тръмп", споделя Пени пред Bulgaria ON AIR.

Семейство Уинкет, както и повечето американци у нас, гласували седмици по-рано в американското посолство. По думите им това им е спестило много време и висене по опашки в изборния ден. Затова са категорични, че държавата ни трябва да облекчи по този начин и българите в чужбина.

"Гласувахме на място в посолството. От Тенеси ни изпратиха по имейл бюлетини, които ние разпечатахме, попълнихме и пуснахме в урната на посолството. Мисля, че ще бъде много по-лесно за хората да гласуват по този начин и съм сигурна, че това ще доведе и до по-висока избирателна активност", казва Пени.

Тя разказва, че освен в Америка със съпруга й следят и изборите за президент у нас. Не симпатизират на никой кандидат, но мнението им е, че българите трябва да гласуват, защото това е и част от смисъла на демокрацията.

"Балотажът при вас е като при нашия първи тур, защото ние вече имаме избрани двама кандидати, докато при вас на първия тур се отсяват първите двама измежду многото партии и кандидати. Мисля, че е много важно да се гласува за личността, в чиито възгледи най-силно вярвате", казва Пени.

Тя споделя, че винаги е изразявала позицията си и на референдумите, тъй като според нея е важно мнението на гражданите да бъде чуто.