Избори в САЩ - решаваща битка между Клинтън и Тръмп

Социолози дават преднина от 3 до 5% в полза на Хилари

08.11.2016 | 14:17 Редактор: Тодор Петров
Избори в САЩ - решаваща битка между Клинтън и Тръмп

Решаващ ден за САЩ. Америка избира 45-ия си президент. Вот, който традиционно в бъдеще ще определя основни световни процеси. Различни социологически проучвания дават преднина от 3 до 5% на кандидата на демократите Хилари Клинтън пред този на републиканците - Доналд Тръмп.

След мащабните концерти, битката в Twitter, стотиците милиони долари, похарчени за предизборни кампании и хиляди часове на телевизионни предавания и дебати, американците избират новия си президент между двамата основни претенденти Хилaри Клинтън и Доналд Тръмп. 

Около 2,5 милиона жители на САЩ се възползваха от опцията за ранно гласуване и вече дадоха своя глас. Избирателната активност традиционно се движи около 55-60%, като тази година според официалната статистика 19 милиона души са заявили, че няма да отидат пред урните – защото не са заинтересовани от изборите или защото не харесват кандидатите. 

Американците гласуват във вторник, защото на някои от избирателите, най-вече фермери и работници, може да отнеме едно денонощие, за да се придвижат до мястото за гласуване, а вярващите не искат да гласуват в неделя, за да не изпуснат църковна служба. 

Битката днес е за няколко ключови щата. Различни наблюдатели казват, че броят им е между 4 и 13. Някои смятат, че всичко се свежда до изхода в само два - Флорида и Северна Каролина. Трети смятат, че за да победи, Тръмп трябва да спечели всички оспорвани щати, докато за Клинтън е достатъчно да задържи гласувалите за Обама през 2012г. и да добави само един - Ню Хемпшир. 

Колкото и да изглеждаше предрешен сблъсъкът, до последно Клинтън не успя да се откъсне убедително пред Тръмп и двамата използваха всеки час от кампанията, за да привличат избиратели. Социолозите се затрудняват да предрекат изхода от битката за Белия дом. 

Залозите за следващ президент на САЩ чупят рекорди. Полярната мечка Феликс вече избра тиквата с Хилари Клинтън, а тигърът от зоологическата градина в Красноярск предпочете Тръмп. Първите резултати от изборите се очакват в сряда в ранните сутрешни часове българско време. 45-ият президент на САЩ ще поеме руля на властта на 20-и януари 2017-а.