Бойко Борисов: Не съм се отметнал от думите си...чакаме резултатите от балотажа

Цецка Цачева е по-подготвеният кандидат във всяко отношение, категоричен е лидерът на партията

07.11.2016 | 00:40
Бойко Борисов: Не съм се отметнал от думите си...чакаме резултатите от балотажа

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще подаде оставка на кабинета, ако ГЕРБ загуби балотажа.

Министър-председателят обясни, че не иска да хвърля страната в несигурност между двата тура.

Освен това според Борисов ГЕРБ е най-добре представилата се партия на изборите, защото като чисто партиен кандидат Цецка Цачева е първа.

За разлика от нея Румен Радев бил кандидат на Инициативен комитет, а не само на БСП.

Премиерът обясни, че разликата между Радев и Цачева е около 1 процент и трябва да се изчакат окончателните резултати, за да се коментира вота на българите.

"Никога не се отмятам", каза Борисов на упреците на репортерите, че не е удържал на думата си да хвърли оставка още в нощта на изборите след първия тур, ако ГЕРБ не е първа сила.

"Не искам да създам какафония между двата тура", каза той и допълни, че освен това още не може да се твърди, че ГЕРБ са загубили изборите

Борисов беше категоричен и че не е сгрешил с избора си да издигне Цецка Цачева. Той я нарече най-подготвения кандидат за президент.

"ГЕРБ има безспорно най-силният резултат на изборите. Кой има по-силен?", попита премиерът.

Той обясни, че за втори тур партията ще търси подкрепата на всички, особено на тези, които нямат свои представители на балотажа. Със сигурност обаче ГЕРБ нямало да търсят помощ от БСП и ДПС.

"Имаме ясен фронт – БСП, ДПС и за съжаление ДСБ. Виждате 14% от РБ са гласували за Радев. Това не им прави чест, но това си е тяхна работа", каза още Борисов.

Премиерът направи изявлението си в централата на ГЕРБ, а не в НДК. Заедно с него бяха кандидатите Цецка Цачева и Пламен Манушев, както и почти всички министри от кабинета.

Цачева също взе думата и обясни, че е много важно как ще се гласува на втория тур. Тя обясни, че изборът е между България, изолирана от международната общност, както става, когато БСП се добере до властта или България, която разчита на европейската солидарност.

Цачева призова тези, които не помнят какво е тоталитаризъм, да попитат родителите си. Тя обясни и че именно младите хора са естествената среда на ГЕРБ, защото партията е правила всичко така, че те да се развиват.

Четете още в Dnes.bg