"Успехът на БСП е голямата изненада, ГЕРБ претърпя провал"

Слабите резултати са очаквани на фона на слабите кандидатури, заяви Стефан Софиянски пред Bulgaria ON AIR

06.11.2016 | 21:33 Редактор: Тодор Петров

Голямата изненада от предварителните резултати от президентските избори е реализираният безспорен успех за БСП, чийто резултат на предишните парламентарни избори беше далеч по-слаб. Това каза бившият председател на НС Александър Йорданов в изборното студио на Bulgaria ON AIR.

Заедно със социолога проф. Михаил Мирчев, бившия кмет на София Стефан Софиянски и бизнесмена Румен Ралчев коментираха първите резултати от изборния вот. 

По думите на проф. Мирчев отчетените резултати показват огромен провал за ГЕРБ. Само за три месеца политическата партия претърпя две загуби – с кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН и с избора на Цецка Цачева за кандидат-президент, коментира още той. 

Слабите резултати са очаквани, защото имаме слаби кандидатури, каза от своя страна Стефан Софиянски. Имаме г-жа Цачева, която е председател на институцията с най-ниско обществено доверие в цялата си история, както и трима провалени министри, открои той. 

Според бизнесмена Румен Ралчев изчакването и обявяването на кандидата за президент на ГЕРБ е изиграло своята роля и е подсилила неспокойствието в българските избиратели. 

Той открои тенденция, която се е наблюдавала и по време на президентската кампания. "При първата шестица беседата беше повече в икономическа посока, отколкото в плоскостта, с която ще работи президентът", каза той. 

Според Софиянски може да се очакват предсрочни парламентарни избори. 

По думите на бившия председател на НС Александър Йорданов премиерът Борисов няма положителен ход в момента. Ако подаде оставка, това означава дестабилизиране на страната на фона на изключително сложната външна обстановка. От друга страна, ако остане на власт, това отново ще доведе до намаляване на доверието в ГЕРБ.