БСП няма да търси партийна подкрепа за балотажа

"Диалогът ни е с българските граждани", заяви ген. Румен Радев в първата си пресконференция след обявяването на резултатите от първия тур

06.11.2016 | 23:06 Редактор: Мария Аладжова
БСП няма да търси партийна подкрепа за балотажа

БСП няма да търси подкрепа от нито една партийна централа за втория тур на изборите. Това обявиха социалистите на пресконференция в НДК малко след края на изборния ден.

"Досега не сме водили преговори с нито една партийна централа, диалогът ни е с българските граждани", каза победителят на първия тур Румен Радев. Той обясни, че това ще е така и за балотажа. Генералът обясни, че на изборите след седмица отново ще разчита на гласовете на избирателите на ГЕРБ, на Реформаторите, на Патриотите и на ДПС.

"Българин не е участ, българин е чест", каза той.

Радев предупреди, че ако Бойко Борисов подаде оставката на правителството в следващите дни, това вероятно ще повлияе на резултата от балотажа.

"Това ще повлияе на настроението на българските граждани. Ще усили чувството за тревога и несигурност, не мога да гадая как ще се отрази. За нас е важно да осигурим сигурност за тези президентски избори и да няма никакви манипулации на втори тур", каза кандидатът за президент.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обясни, че оставката на кабинета е работа на премиера, а социалистите насочват вниманието си единствено към втория тур на президентските избори. "Искаме да променим президентската институция", каза тя.

Нинова обяви, че тази вечер е започнала промяната и изрази надежда, че тя ще е факт след седмица. "Благодаря ви за активността, за това, че не се поддадохте на страховете", каза тя.

Румен Радев издаде вота си в референдума – "за" мажоритарния избор и "против" задължителното гласуване. Според кандидата на БСП държавна субсидия от 11 лева за глас е голяма, но и 1 лев би била малко.

Радев съобщи и че ако бъде избран за президент, в президентската администрация ще работят експерти с различни политически виждания и с различна партийна принадлежност.