Продължават протестите на миньорите под земята

Над 120 миньори от Бобов дол и днес недоволстват

13.10.2016 | 17:21
Продължават протестите на миньорите под земята

Цяла нощ колеги на протестиращите под земята миньори стояха на повърхността в знак на съпричастност към тях. До миньорите има връзка по стационарен телефон. Имат хляб и вода, но ще стоят долу до постигане на исканията им, без да знаят, че ще се изправят пред съда. 

"Ще има съкращения. Ще има преструктуриране. Процедурата е в ход. Спазват се всички законови срокове. Около 650 човека ще понесат своята отговорност, съгласно наредбите на кодекса на труда", категорични са работодатели.

Миньорите настояват, че няма да подпишат предложените им от работодатели споразумения за изплащане на заплатите, но само ако преди това се върнат на работа. Смятат, че ще бъдат излъгани за пореден път.

Йордан също има забавени заплати, но продължава да работи. Миньор е от 30 години и отлично знае какво е да си на стотици метри под земята.

"Трудно е долу. При 40 градуса жега, тъмно, лампите са на изчерпване, няма резерв", посочи пред Bulgaria ON AIR миньорът. 

Високото кръвно е най-големият враг на миньора под земята. По правилник при миньорите винаги трябва да има спасителен екип, за да окаже спешна помощ при нужда. Йордан не вярва, че рудникът му обаче ще бъде спасен. 

"Още не се знае с какво ще се занимаваме, ако не е мината", допълни още той.

Миньорите искат да получат възнагражденията си незабавно. Те ще продължат да се противопоставят на работодателите си безсрочно, докато им се изчерпят нервите или кислородът.

Омбудсманът на България Мая Манолова пристигна в Бобов дол и слезе долу за разговор с миньорите. След  диалог се стигна до решение 15 от тях да излязат, а останалите ще бъдат долу в мината, докато първата част от техните заплати не бъде преведена.

"Най-важното, което трябва да се направи, е да се предприемат действия за запазване на рудника, защото ако той се затвори, това е сигурна стъпка към закриване на цялата мина”, категорична е Мая Манолова и добави, че е готова да участва в работната група като един вид гарант, че ще се чуе техният глас и ще бъдат взети максимално най- добрите решения.