Миньорите от Бобов дол непреклонни - продължават да стачкуват

Състоянието на петимата протестиращи, които бяха изкарани от рудника, е стабилно

12.10.2016 | 13:39 Редактор: Мария Аладжова
Миньорите от Бобов дол непреклонни - продължават да стачкуват

Над 30 часа продължава стачката на 130-те миньори от Бобов дол, които се намират на 500 метра под земята - мярка, която предприеха с искане да им бъдат изплатени заплатите за август и септември, както и 700 лева под формата на купони за седем месеца.

По-рано петима от стачкуващите бяха изведени от рудника заради здравословни проблеми. Сега обаче се съобщава, че състоянието им е стабилно.

Тази сутрин ръководството на рудник "Бабино" е отправило официално искане да бъде отменено затварянето на мината. Това обаче може да се окаже трудно осъществимо, тъй като вече е даден ход на процедурата по ликвидация на предприятието.

"Не изплащат дадената сума, която трябва, превели са по 100-120 лева, даже някои са взели по 70", обясниха пред Bulgaria ON AIR колеги на стачкуващите миньори.

"С 27 години стаж съм, дойдох специално да подкрепя колегите, с които съм работил. Изкараха рудника умишлено нерентабилен", заяви един от протестиращите.

По думите му служителите в мината получават не по-големи заплати от 420 лева месечно, които им се изплащат на 4-5 пъти.

Днес се очаква официалното становище на ръководството на рудник "Бабино" по въпроса.

Междувременно министърът на енергетиката Теменужка Петкова, заяви: "Днес сутринта постъпи ново писмо, с което ни информира съответно търговското дружество "Въгледобив "Бобов дол", че оттегля вчерашното си уведомление за преустановяване на дейността. Това е към този момент фактическата ситуация, която съществува по отношение на тези двустранни отношения между работник и работодател"