Миньорите от рудник "Бабино" протестират вече над 35 часа

Няма сближаване между исканията на протестиращите и собствениците на мината

12.10.2016 | 19:27 Редактор: Ирина Георгиева
Миньорите от рудник

Вече 35 часа протест на 500 метра под Земята. 130 миньори от рудник "Бабино" протестират заради неизплатени с месеци заплати. Започна и протест на техни колеги пред мината.

Няма сближаване между исканията на протестиращите и собствениците на мината. Протестът не само, че няма да утихне, но и позициите все повече се раздалечават една от друга.

Хората са непреклонни, а управата на мината дори си позволи да бъде леко арогантна към миньорите като ги обвини за ситуацията. Това предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров.

Управителят на мината Красимир Чаврагански посети протеста в опит да убеди хората приключат с него, но те останаха непреклонни.

"Условието да се доплатят тези заплати още днес е вашите колеги от подземието да излязат на повърхността. Заплатите за месец септември не са изработени. Изработването им става до 15 октомври", заяви Чаврагански.

Напрежението нарасна, когато хората разбраха, че рудникът все още е под заплаха. През деня се появи информация, че собствениците са оттеглили искането си за ликвидация на предприятието, но управителят на рудника заяви, че той е "нерентабилно предприятие, а разходите всяка година са 1 100 000 лева, приходите са едва 65 000 лева, а фонд "Работна заплата" всеки месец е 600 000 лева. Точно заради това няма как да продължи работата на тези миньори."

"Целта е хората да са доволни и да излязат на повърхността, защото съм притеснен за тяхното здравословно състояние. Рудник "Бабино" е нерентабилен от гледна точка на добив на въглища, които са много важни за енергийния микс на ТЕЦ "Бобов дол", чийто основни контрагенти сме ние. Всички законови процедури са спазени. Всички институти са уведомени в законовите срокове за намеренията на ръководството", посочи Чаврагански