Миньорите от Бобов дол решават дали ще продължат със стачката

Те получиха ново предложение от шефовете си

13.10.2016 | 13:53 Редактор: Мария Аладжова
Миньорите от Бобов дол решават дали ще продължат със стачката

Развитие по казуса с протестиращите миньори в рудник "Бабино" в Бобов дол - след като ръководството постави ултиматум на работниците да подпишат днес споразумителен протокол или да останат без заплати за август, шефовете на мината огласиха нова оферта.

Те предлагат до края на деня да изплатят възнагражденията за август, до края на следващата седмица - за септември, а всяка следваща седмица до декември да отпускат и дължимите ваучери за храна, които се бавят вече 7 месеца.

Очаква се в три часа днес миньорите да вземат окончателно решение за това дали ще се съгласят с условията на ръководството.

Междувременно стана ясно, че все повече работници излизат от рудника заради влошено здравословно състояние - под земята температурата е близо 40 градуса. 

При протестиращите днес дойде и независимият кандидат за президент Велизар Енчев, който ги призова да отидат в София, където да изразят недоволството си. Очаква се на място да пристигне и омбудсманът Мая Манолова.

Иначе цяла нощ колеги на протестиращите под земята миньори стояха на повърхността в знак на съпричастност към тях. Пред Bulgaria ON AIR те споделиха, че ситуацията долу е напрегната. Въпреки това миньорите ще стоят до постигане на исканията им. Те са категорични, че ще подпишат предложените им от работодателите споразумения за изплащане на заплатите, само ако има се гарантира, че след това отново ще се върнат на работа. Смятат, че ще бъдат излъгани за пореден път.

"Трудно е долу - при 40 градуса, тъмно, лампите са на изчерпване, няма резервни", обяснява Йордан, който е миньор от 30 години, и е един от стачкуващите в Бобов дол.

Вижте още: