България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ултиматум към миньорите от Бобов дол - подписват протоколи днес или горят

Очакват ги и юредически санкции заради стачните действия, обявиха от ръководството на предприятието

13.10.2016 | 09:01 Редактор: Мария Аладжова
Ултиматум към миньорите от Бобов дол - подписват протоколи днес или горят

Миньорите от Бобов дол отказват да излязат от рудник "Бабино" вече второ денонощие. Техният брой е редуциран до 70 човека под земята, след като първоначално бяха 130.

На повърхността обаче има техни колеги, които са съпричастни към стачните действия и също настояват дължимите им заплати да бъдат изплатени.

Ръководството на мината вече дойде, макар че не слезе долу в рудника, а отправи предложението си от повърхността. 

"Хората ще си получат парите, когато се подпише с тях споразумителен протокол за преустановяване на стачните действия. До 14 октомври ще им бъде представен погасителен план с ясни и конкретни дати за изплащане на ваучерите, които са просрочени - от месец април до месец август включително", заявиха пред Bulgaria ON AIR от ръководството на предприятието. 

Те са категорични, че работниците в мината ще получат цялото им дължимо възнаграждение, както и че ще бъде преведена сумата за ваучерите за месец март.

Ако подпишат протоколите обаче, миньорите ще трябва да отговарят и пред съда, обясни експертът Камелия Георгиева: "Ще ги изплатим, ако подпишат протоколите, но също така ще понесат своята отговорност съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, включително и имуществена отговорност за нанесени имуществени вреди на предприятието", обясни тя.

По думите ѝ, със своите действия миньорите пречат на нормалните дейности, които са извън трудовите им правоотношения, тъй като  "Въгледобив-"Бобов дол" е една структура с много единици, не е само рудник "Бабино".

От ръководството опровергаха информацията, че ще затварят предприятието. По думите им до тази мярка няма да се стигне, но ще бъде намален значително работническият състав. В момента във Въгледобив-"Бобов дол" работят 1978 човека, като се предвижда да бъдат съкратени 650 от тях.

"Показателите на предприятието се влошиха от липсата на достатъчно добив. Все пак ние сме частно предприятие и не разполагаме с механизмите и ресурсите на държавата. За да може да работи това предприятие, трябва да предприемаме адекватни действия и все пак да ограничим и производство и персонал, за да можем да запазим останалата част и то да се развива", каза още Георгиева.

Миньорите обаче са на мнение, че ако бъдат изкарани от рудника, дружеството ще затвори и няма да им бъдат изплатени дължимите суми.

Собствениците отричат, но предупреждават, че ако работниците не прекратят стачните действия още днес, те няма да получат дължимото.