АБВ се отрече от генерала, търси се нов кандидат

Партията не иска да избира между ГЕРБ и БСП

24.08.2016 | 13:38
АБВ се отрече от генерала, търси се нов кандидат

АБВ се отказа от кандидатурата на ген. Румен Радев. Партията на Георги Първанов реши да търси друг вариант за президентските избори.

"АБВ няма да подкрепи кандидат за президент на ръководството на БСП и ще предложи на своите избиратели алтернатива", съобщи на извънреден брифинг днес Ивайло Калфин.

Решението е взело Изпълнителното бюро на партията. Лидерът Георги Първанов пък обясни, че кандидатурата на партията ще е достатъчно популярна. Решението за нея ще се вземе от Националния съвет, но АБВ нямало да бърза с нея.

Отказът от Радев идва в отговор на решението на БСП да прекрати преговорите с АБВ за обща кандидатура за президент. Новината бе съобщена от Корнелия Нинова вчера. Днес тя обясни, че не може да приема безпринципното поведение на партньорите си, които докато преговаряли с червените за общ президент, се договаряли с ГЕРБ и РБ за общи кметове.

Социалистите обявиха, че Радев ще бъде техен кандидат и оставиха отворена вратата към хората на Първанов - ако искат, да го подкрепят, като част от голям съюз зад БСП.

"С решението си да прекрати разговорите с АБВ за общо явяване на изборите, БСП подаряват тези избори на ГЕРБ", коментира отново Калфин. Според него решението на социалистите показало страхът на БСП да поеме отговорност.

"Решението е политически некоректно", обявиха още от АБВ. От там смятат, че то е взето еднолично от лидера на БСП Корнелия Нинова. До няколко дни АБВ ще реши как ще участва в изборите, информира Дарик.

"Здравите сили победиха здравия разум", коментира ситуацията и лидерът на АБВ Георги Първанов. Той се извини на колегите си от АБВ, че направил компромиси, надхвърлящи границите на нормалната позиция.

Първанов обвини Нинова, че е извила ръцете на ген. Румен Радев да даде съгласие преди излизането на указа за освобождаването му.

"Надявам се на АБВ повече да не й се налага да избира между ГЕРБ и БСП", каза още Първанов и допълни "Стискахме зъби през цялото време", каза бившият президент, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че партията му ще се бори за балотаж и че отива в левия център, където ще си партнира с други политически формации.

Четете още новини в Dnes.bg