Ядем ГМО вафли и кренвирши!

Отнася се и за пилетата, които са хранени със соя от Латинска Америка

05.08.2016 | 10:40 Редактор: Тодор Петров
Ядем ГМО вафли и кренвирши!

Ядем вафли и кренвирши с ГМО. В тях соята е основен продукт, а 100% от соята, която се внася в България идва от Латинска Америка, където цялата реколта от културата е ГМО.

За това алармира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) и на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), цитирана от "Стандарт".

По думите й в пилетата, продавани в търговската мрежа у нас, също има ГМО, тъй като те са хранени със соя, внесена от Мексико и Аржентина. Според нея и координатора кампании на ФОСЗ Борислав Сандов приетият наскоро от кабинета нов закон за храните в частта, свързана с ГМО, е огромна крачка назад.

"Проблемна е промяната, отнасяща се до отпадането на изискването, когато храна съдържа ГМО над допустимата прагова норма надписът "Съдържа ГМО" да се изписват на опаковката с размер не по-малък от 25% от опаковката. С измененията значително се снижи и глобата за продажбата на продукт, в който има ГМО, но това не е посочено на етикета - от 35 хил. лв. на 6 хил. лв. Така нарушителите спокойно ще си плащат санкциите и няма да спазват закона", каза Борислав Сандов.

По думите му имаме сериозно основание за притеснение за това, което слагаме в чинията си, както и за реколтата, и за пчелите, заради приетата в началото на 2016 г. дерогация за ограничена употреба на неоникотиноидните пестициди. "Те не се използват само в Смолян, Кърджали, Благоевград, Кюстендил и София", посочи Сандов.

 

Симеонова допълни, че през януари ЕК ще реши дали да забрани употребата на тези пестициди и затова от БАБ ще проведат срещи с еврокомисари, за да получат подкрепата им за тази забрана. БАБ, ФОСЗ, Грийнпийс България и Сдружение за биологично пчеларство стартират кампания "#SaveTheBees". "У нас смъртността на пчелите е най-висока в районите с едро земеделие - Добруджа, Плевен, Враца, Монтана и Тракия", каза Симеонова.