Промени в закона предвиждат по-ниски глоби за ГМО в храната

По-стриктен обаче ще е контролът при търговците

31.07.2016 | 16:00 Редактор: Мария Аладжова
Промени в закона предвиждат по-ниски глоби за ГМО в храната

Драстично ще намалеят глобите за производителите и продавачите на генномодифицирани храни. Промените са залегнали в Закона за храните, който вече е одобрен от Министерския съвет.

Производството на генетично модифицирани храни на този етап е напълно забранено у нас. Въпреки това максималното допустимо съдържание на ГМО в българските продукти е 0,9%.

Оказва се, че този тип продукти са по-евтини, а най-големите производители на пестициди, са най-големите производители на ГМО, разказа доц. д-р Цвета Георгиева от Националния център за опазване на общественото здраве.

По думите ѝ реален риск от производството на ГМО храни съществува за околната среда. Подобни данни за човешкото здраве все още не са открити, поясни Цвета Георгиева.

Към момента нещата са под контрол заради восоките глоби.

"Няма как да говорим, че биологичното производство е приоритет, европейските програми този прироритет го подкрепят финансово, и в същото време да либерализираме присъствието на ГМО продукти при липсата на адекватни системи за контрол", коментира пред Bulgaria ON AIR Светла Бъчварова от Комисията по земеделие на храните в НС.

"Тази либерализация при условията на контрол, които ние имаме към настоящия момент, а той не е 100%, ще доведе до доста сериозни проблеми при продаването на продукти на пазара, т.е. няма да сме страна, чиста от ГМО", добави Бъчварова.

Промените в закона предвиждат наламяване на глобите за производителите на храни с ГМО от 35000 на 6000 лева.

За сметка на това се увеличават глобите за дребните търговци - от 250 на 4000 лева.

Биопроизводителите настояват да бъде разчупена теорията, че без химия продукцията им ще е оскъдна или некачествена.

В момента Европа внася над 70 земедлски продукти, сред които царевица, орис и соя - плод на генното инжинерство, предимно от САЩ и Китай.