САЩ към Европа: Безопасността на храните не е критерий

Стряскащи данни и заключения относно бъдещото търговско споразумение

30.05.2016 | 07:20 Редактор: Тодор Петров
САЩ към Европа: Безопасността на храните не е критерий

Документи съдържат стряскащо признание за това, че качеството на храните не е сред най-важните цели в подготвящото се търговско споразумение между ЕС и САЩ.

"Безопасността на храната не е критерий, на който се залага". Такъв е отговорът на правителството на САЩ по едно от изискванията на ЕС за качество на млякото. Брюксел го е поставил в хода на продължаващите преговори за подписване на опасното търговско споразумение ТПТИ преди млякото от американските ферми да поеме към пазарите у нас и навсякъде в Европа, пише "Труд".

Това става ясно от изтекли документи, свързани с преговорите между двете страни. Въпросът касае изискване за нисък брой соматични клетки (левкоцити) в млякото. Те винаги са отговор на животинския организъм срещу циркулиращи в него патогенни бактерии и в ЕС има съответен стандарт за нивата им.

Изискванията на ЕС за обозначаване на ГМО върху етикета при храните пък са определени като "технически пречки за търговията" и "погрешно се предполага, че тези храни не са безопасни" (US Trade Representative, 2014 г.).

Що се отнася до нуждата от буферни зони за предотвратяване на ГМО зараза на почвите, американците отсичат, че това е "ненужно и обременяващо".

Относно критерия за ограничено количество на пестицидите в американските стоки, които ще дойдат, САЩ отговарят, че праговете, допустими на Стария континент, са "неразумно ниски".