България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чавдар Найденов: ТПТИ е в полза на световните монополи

Търговските проблеми между ЕС и САЩ могат да се решат и без Трансатлантическото споразумение, заяви анализаторът в Сутрешния блок на Bulgaria on air

11.06.2015 | 13:00 Редактор: Иван Нончев
Чавдар Найденов: ТПТИ е в полза на световните монополи

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции обслужва единствено мултинационалните компании, и то една определена част от тях. Опитът е те да прокарат своите частни планове и да постигнат личните си цели. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на Bulgaria on air Чавдар Найденов от сдружение "Солидарна България".  

По думите му остава загадка, защо и Вашингтон, и Брюксел засега препочитат да водят преговорите при "закрити врата".  "Поводите за тревога са свързани с бъдещето на потребителските стандарти, износът на работни места към третия свят, а вече обхващат и интересите на малкия и средния бизнес. Колкото по-дълго продължава секретността около преговорите, толкова повече се губи смисъла на това споразумение", заяви още Найденов.     

Според него практическите търговски проблеми, които в момента съществуват между Европейския съюз и Съединените щати, са много малко и могат да се решат с най-обикновени, тривиални преговори. Това са въпроси от типа на войната за говеждото месо, достъпа до американските обществени поръчки за европейските компании и т. н., а те могат да се уредят много лесно.   

Найденов припомни, че в момента са събрани над 2 милиона подписа да се спрат преговорите. 

"Всички анализатори са на мнение, че за да имаме прогрес в търговския оборот между Европейския съюз и Щатите, трябва да премахнем или да уеднаквим определени стандарти. Защото по пътя на митническите преговори не се очаква голям пробив, тъй като тарифите така или иначе и в момента са минимални", заяви от своя страна Ивайло Попов от инициатива "За Земята". А според него за Европа, в сектора на храните и земеделието, това означава занижаване на тези стандарти.