Визите между САЩ и ЕС- ключов момент в преговорите за Споразумението за свободна търговия

Това коментира евродепутатът Момчил Неков от ПЕС

11.06.2015 | 08:57 Редактор: Мариета Иванова
Визите между САЩ и ЕС- ключов момент в преговорите за Споразумението за свободна търговия

Българските евродепутати коментираха на семинар за журналисти отложените на 10 юни  дебати и гласуването на препоръки на ЕС към комисията за водене на преговори за сключване на Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ (ТПТИ), предава БТА.

Андрей Ковачев- от ГЕРБ, ЕНП, посочи, че гласуването на препоръките към Комисията за водене на преговори формално е отложено по процедурни причини (брой на внесените предложения за поправки), а реалната причина е липсата на единомислие и готовност да се излезе с обща позиция от страна на Партията на европейските социалисти.

Препоръките ще се обсъждат и гласуват по време на следващата сесия на ЕП през юли. Дотогава те са върнати в комисията по международна търговия. Ковачев коментира, че дебатът за ТПТИ е "популистки украсен" - реални проблеми, според него, с това споразумение няма, тъй като към настоящия момент съществуват множество двустранни споразумения, включително между България и САЩ, които уреждат взаимоотношенията в сферата на търговията.

„Новият механизъм не е по-лош от тях“, каза той. Според него причината за острия тон на дебата е чисто идеологически и „проблем с него извън политическия не съществува“. В групата на ЕНП има единна позиция по отношение на гласуване "за" така подготвените и предложени препоръки.

Според Илияна Йотова в България липсва разбиране на значението на търговското споразумение, както и реален дебат по темата.

Момчил Неков - от БСП, ПЕС, заяви, че ключова роля за българското гласуване за ТПТИ е отпадането на визовия режим, който следва да се договори за всички европейски граждани. В момента с визи за САЩ пътуват гражданите на 5 държави в ЕС. Поправка 27 на препоръките към комисията за водене на преговорите, която засяга механизма за уреждане на спорове, т.нар.частен съдебен арбитраж, е най-важният въпрос, по който според Неков липсва яснота и който има най-голямо значение за гласуването на групата на европейските социалисти. Според него дебатите по ТПТИ ще продължат и през 2016 г.

Българските евродепутати смятат, че потенциална полза от сключване на търговското споразумение със САЩ в България биха имали малки и средни предприятия, работещи в сферата на зеленчукопроизводството, производството на мед, маслодайни култури, биопроизводството, както и IT сектора.

Друга важна тема, по която се изказаха евродепутатите, бе въпросът за справяне с бежанските и емигрантски вълни.

Илияна Йотова- от БСП, ПЕС, посочи, че темата за емиграцията ще е основна за люксембургското председателство, което започва през юли. Тя коментира, че официалната позиция на България по въпросите за бежанците в момента е много добра - балансирана и отчитаща интересите на нашата страна. Настояваме за диференцирано отношение към държавите членки, според това доколко са засегнати от проблема с бежанците и емигрантите, и за прилагане на солидарен принцип за преразпределение сред всички държави от ЕС, каза Йотова. Тя изказа опасения, че ако не бъде постигнато съгласие по темата на предстоящите среща на вътрешните министри в Люксембург и срещата на върха в Брюксел, преговорите за
бежанската криза ще се върнат в изходната им точка.

Светослав Малинов-от ДСБ, ЕНП, окачестви като пробив факта, че в европейските институции се е заговорило за промяна на правните регламенти, регулиращи справянето с емиграцията, и за "ощетени държави", за извънредно положение в някои страни. Несправедливо е, коментира той, третирането на България наравно с всички останали държави освен Италия и Гърция. Той пледира за "второ ниво на защита" на България, което предполага изключване на страната от ангажимента да приема още бежанци по квотен принцип.

Аргументът в полза на подобно искане е, че България вече е била  извънредно положение и се е справила без защитата и подкрепата на ЕС. Малинов подчерта, че в момента се изработва качествено нова правна рамка на политиката на ЕС за бежанците и емигрантите, поради което сега е времето България да извоюва позициите си на държава с особен статут като сухопътна граница на Съюза.