Търговското споразумение между ЕС и САЩ няма да увеличи икономическия растеж на България

24.04.2015 | 18:04 Редактор: Пролетина Съботинова
Търговското споразумение между ЕС и САЩ няма да увеличи икономическия растеж на България

Транслатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ /ТПТИ/ няма да повиши икономическия растеж на България, прогнозираха от Фондация Фридрих Еберт.

Фондацията и Сдружение "Солидарна България" представиха днес доклада си за потенциалните последици за българското общество от приемането на търговското споразумение.

Според авторите на анализа, ратифицирането на договора ще увеличи безработицата в Европа и ще редуцира националните бюджети на страните членки.

Експортът на България към САЩ е символичен – едва 1,4% за последните две години.

Още по темата

Според авторите на доклада, търговското споразумение между Европейския съюз и САЩ ще попречи на малките и средни български предприятия да продават продукцията си на американски пазари, заради високите транспортни такси и липсата на регионални офиси в Америка.

Трансатлантическото споразумението обаче ще засили износа на мултинационалните компании, които и в момента изнасят своята продукция навън.

Делът на вноса на стоки от САЩ също е изключително нисък – за последните десет години той е в рамките на 0,7 до 1,2% от общия внос на България

"Приходите в националните бюджети ще бъдат редуцирани, в резултат на премахването на митата. Така националните бюджети ще се лишат от 7,3 млрд. евро" коментира Ваня Георгиева от сдружени "Солидарна България"

Печалба от трансатлантическия износ ще имат само българските фирми, които предлагат бизнес услуги и авточасти, прогнозират в доклада. Експертите са скептични към търговското споразумение и заради липсата на трудови защити в САЩ – американските работодатели нямат задължение да сключват трудови договори със служителите си и могат да ги освобождават по всяко време без да изтъкват причина.

Предвидено е и въвеждане на т.нар. арбитражни съдилища, които имат за цел да уреждат споровете между държавата и инвеститора, ако политиката й води до загуби на печалби за компаниите.

"Нашата позиция в Европейския парламент е за премахване на арбитражните съдилища, въобще да бъдат изключени от това споразумение. На второ място притеснението ни е свързано със занижаването на стандартите" , заяви зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент - Илияна Йотова.

Над 70% от всички хранителни продукти в САЩ съдържат ГМО съставки, докато в Европейския съюз те са под 1%. Очаква се търговското споразумение между Европейския съюз и САЩ да бъде гласувано в пленарната зала на ЕП до края на юни тази година.ю