Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще спечели или ще загуби Европа от търговското споразумение със САЩ?

Гледните точки на експертите Християн Даскалов, Емил Георгиев, Борислав Сандов и Владимир Кисьов в ефира на Bulgaria ON AIR

03.05.2016 | 20:10 Редактор: Тодор Петров
Ще спечели или ще загуби Европа от търговското споразумение със САЩ?

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС разбуни духовете в последните дни. Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че Франция ще отхвърли предложеното, защото страната му се противопоставя на "нерегулираната свободна търговия". 

"Европейската комисия допусна много грешки. Подобна пуличност не е имало, но тя дойде след натиск. Споразумението бе обречено предварително. Франция ще го бламира, защото е против нерагламентираната търговия. Споразумението не променя правилата, свързани с европейските договори. Няма да остане и доза съмнение при разпарчатосването на всеки ред от това споразумение. Шансовете за успех на този документ са нищожни." 

Това заяви в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR експертът по публични политики Християн Даскалов.

Според председателят на ДЕОС Емил Георгиев липсата на прозрачност е причина за появата на истерия от страна на Франция, Германия и Австрия. 

"Докарахме положението до следната ситуация - по-лошо от това да изразиш подкрепа за ТПТИ е да го направиш за "Ислямска държава". Нещата не са толкова трагични. Изтеклата информация от "Грийнпийс" не е повече от сблъсък на две позиции. Няма доказателства, че европейската позиция се поддава на американските искания", каза Георгиев от студиото на Bulgaria ON AIR.

Изцяло на противоположното мнение е екологът Борислав Сандов, според който има сериозна заплаха за основните принципи на ЕС: храни, санитария, екология. Той е на мнение, че те ще бъдат тотално подкопани.

"Стандартите ще бъдат свалени към по-ниските, каквито са налице в САЩ. Европа ще загуби много пари, които вече е инвестирала в селско стопанство. Абсолютно порочно в България все още няма анализ на споразумението. Българите трябва да кандидатстваме за визи за САЩ и Канада, а в същото време САЩ извива ръцете на Европа - звучи като недобър тон", коментира Сандов.

Експертът Владимир Кисьов контрира, че няма опасност от занижаване на стандартите. Той заяви, че когато се говори за свободна търговия, винаги има опасения. 

"Европа няма да допусне вредни продукти. Най-заинтересован е потребителят, който иска да купува качествени храни и стоки на по-ниски цени. Конкуренцията става още по-жестока. Трябва да видим всички договорености, за да направим пълен анализ. Европа ще наложи своите стандарти и няма да бъдат допуснати стоки под тези стандарти", смята той.

Вижте всичко по темата във видеото: