Малък протест срещу ТПТИ в София

04.07.2015 | 20:28
Малък протест срещу ТПТИ в София

Граждани и активисти протестираха пред представителството на Европейския парламент в София на ул. Раковска от 18ч. на 4 юли 2015 срещу търговските договори между ЕС и САЩ и ЕС и Канада, по които в момента се преговаря. Лозунгите в протеста бяха доста разнообразни, открояваше се яркото присъствие на Йоло Денев с призив към революция и активисти срещу добива на шистов газ.

Търговското споразумение за търговия и инвестиции /ТПТИ/, за което ЕК публикува разяснения на български език тук –  цели хармонизиране на нормативните уредби в Европа и Америка и намаляване на разходите за търговия от двете страни на океана. Либерализацията на режимите в ЕС, които са условие на договора целят стимулиране на икономическия растеж, пише в документа.

 

Чавдар Найденов от Сдружение „Солидарна България“ определя споразумението като цел само на мултинационалните компании.

 

През юли Европейският парламент ще гласува препоръки към ЕК за водене на преговори за сключване на споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ /ТПТИ/. Това трябваше да стане още на 10 юни, но бе отложено.

Фондация и сдружение „Солидарна България“ още през април представиха доклад за потенциалните последици, които виждат за България от това споразумение, въпреки че износът на България към САЩ е само 1,5% за последните две години.

 

Визите между САЩ и ЕС са важен момент в споразумението за свободна търговия.

 

Основният мотив за протести е отпадането на митата. Опасения сред противниците на споразумението е и наличието на ГМО съставки в 70% от хранителните продукти в САЩ /1% в ЕС/

Протестът премина при изключителни мерки за сигурност.