Заплати в армията от 2500 лева? Няма да има!

Министерството на отбраната се отказва и от идеята пълнолетните да се водят на военен отчет

30.05.2016 | 18:00 Редактор: Луиза Божинова
Заплати в армията от 2500 лева? Няма да има!

Заплати от 2500 лева в армията, за които министър Николай Ненчев съобщи, няма да има. Министерството на отбраната ще предложи увеличение на възнагражденията в разумни размери, обяви съветникът на министъра ген. Атанас Запрянов.

"Цифрата 2500 мисля, че е казана условно и емоционално. Около 600 лева е началната заплата на един войник сега. Държавата е на пазара на труда. Трябва да предложи атрактивни условия, за да дойдат хората да служат в армията. Заплати от 600 лева очевидно не са достатъчни и Министерството на отбраната ще има предложение за увеличение на тези заплати в разумни размери", коментира още ген. Запрянов.

Според него обаче липсата на кадри в армията е обезпокоителна, защото за някои категории некомплектът достига 27%.

"За някои категории е 15%, например войници, за някои е над 20%, стига до 27-28%. Ние имаме нужда от офицери, сержанти, войници. Въоръжените сили трябва да бъдат не по-малко от 37 000. Реално списъчният състав в момента е много по-малък", обясни той пред "Дарик", цитиран от Dnes.bg.

В същото време Министерството на отбраната се отказва от идеята момичетата и момчетата, навършили пълнолетие, да се водят на военен отчет.

За да се избегнат спекулации този текст отпада от проектозакона за резерва на въоръжените сили.

"На военен отчет ще се водят всички български граждани, които имат военна подготовка - двете категории доброволни резервисти и втората категория - запасните. Всички останали български граждани, които нямат военна подготовка, не се считат, че се водят на военен отчет. Този запис отпадна, за да се избегнат всякакви спекулации и инсинуации около задълженията по военния отчет на българските граждани", обясни генералът.

Наборната военна служба категорично няма да се връща. Анализ на Министерство на отбраната показва, че отбранителната способност на армията няма да се повиши, както и връщането на казармата е икономически неизгодно, настоя Запрянов.