Всички българи на възраст между 18 и 32 г. - на военен отчет

Мярката била необходима в случай че възникне военен конфликт, поясни Николай Ненчев

24.02.2016 | 12:22 Редактор: Мария Аладжова
Всички българи на възраст между 18 и 32 г. - на военен отчет

Военният министър Николай Ненчев обяви, че министерството ще вземе информация от ГРАО за младежите между 18 и 32 години, съобщи Dnes.bg 

Законови промени, предлагани от ведомството на Министерския съвет, предвиждат тези българи да бъдат водени на военен отчет.

Ненчев уточни, че списъците са необходими в случай на война или възникване на конкретно напрежение. Към момента ситуацията не е такава и не се предвижда обучение, освен ако някои от тях доброволно не изявят желание за това.

„Резервът в БА е доброволен или задължителен, но ние в този случай набираме резервисти на доброволен принцип, като за това организираме съответните обучения. Касае се за зачисляване – правим регистър на всички младежи, всяка държава има такава практика. Ще вземем тези списъци от ГРАО и ще разполагаме с тях. Ако е необходимо, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда“, разясни министърът.

Тези, които желаят да преминат специално обучение, ще бъдат регистрирани, ще бъде сключен договор с тях и ще бъдат зачислени в резерва.

Трябва да обръщаме по-сериозно внимание върху военната подготовка, както беше преди, коментира още министърът пред журналисти в МС.

По думите му в рамките на миналата година много млади хора са пожелали да преминат през подобно военно обучение. То продължава няколко месеца в зависимост от необходимостта.

“В нашите военни университети осигуряваме необходимата логистична поддръжка и мисля, че това е много полезно”, допълни министърът.

С решение на правителството България изпраща 8 военнослужещи за охрана на въздушното пространство на Турция за 6 месеца. Министърът обясни, че това е част от нашите задължения като член на НАТО. Те не са пилоти и ще окажат техническа помощ – наблюдение и контрол, съобщи той.

На въпрос защо партията, която представлява - БЗНС, няма да се подпише под коалиционното споразумение, Ненчев отговори, че то трябва да бъде изчистено и конкретизирано.

„Ние вече имаме подписано споразумение, което следваме и спазване. Говорим и разсъждаваме върху възможността, ако се подписва ново споразумение, то да бъде много ясно конкретизирано и с определени срокове. Но очевидно има известни недоразумения в рамките на РБ по този въпрос“, каза министърът.