Военният министър иска 2500 лева начална заплата на войник

Николай Ненчев ще се бори за запазване на социалните им придобивки

12.05.2016 | 20:17 Редактор: Тодор Петров
Военният министър иска 2500 лева начална заплата на войник

Министърът на отбраната Николай Ненчев отново потвърди усилията за запазване на социалните придобивки на военнослужещите.

"Коментирахме мотивацията, тя е свързана на първо място със заплащането", посочи Ненчев пред журналисти, след като отговори на въпроси в парламентарната комисия по отбрана, където е била обсъдена и кадровата политика в армията. 

"Не е приемливо - на този етап заплатата за кадрови войник в началото е 609 лева. Надявам се да направим всичко възможно и необходимите усилия да поправим това", посочи той.

Ненчев отново потвърди усилията да бъдат запазени всички социални придобивки на военнослужещите и техните семейства, 20-те заплати, възможността за ранно пенсиониране в някои случаи. Министърът посочи, че има идея скоро да бъде направена и среща с финансовия министър, на която подробно да изложат вижданията по отношение на кадровата политика.

На 1 юни по същата тема ще бъде свикан Съветът по отбрана. След това на заседание в ресорната парламентарна комисия ще бъдат представени констатациите от него. Министърът планира срещи и с президента, премиера и с финансовия министър, пише Dnes.bg.

"Ако е според мен бих казал 2500 лева, действително с най-добри чувства, казвам го с цялата си отговорност, защото тези хора заслужават много повече", каза Ненчев, попитан колко трябва да стане според него заплатата на войника.

По отношение на проекта за модернизация на Сухопътните войски министърът на отбраната очаква скоро той да бъде преработен, за да може да бъде подкрепен в парламента. Идеята е модернизацията да започне постепенно, като стремежът ще е всяка година да се обезпечава по един батальон.

Николай Ненчев отговори и на политически въпроси, като посочи, че на този етап не намира основание за безпокойство за стабилността на правителството. Той отбеляза обаче, че текущата среда за сигурност и процесите в близост до нас налагат стремеж към политическа стабилност.