Министерството на отбраната увеличава заплатите, но разумно

Заплати по 2500 лева в армията обаче няма да има

30.05.2016 | 12:55
Министерството на отбраната увеличава заплатите, но разумно

Министерството на отбраната ще предложи повишаване на заплатите, но в разумни размери, заяви пред Дарик съветникът на министъра ген.Атанас Запрянов. Той каза, че изказването относно посочената сума, е емоционално и условно. Ген.Запрянов сподели притеснениятра си относно липсата на кадри в армията. В някой категории недостигът стига до 27%.

"За някои категории е 15%, например войници, за някои е над 20%, стига до 27-28%. Ние имаме нужда от офицери, сержанти, войници. Въоръжените сили трябва да бъдат не по-малко от 37 000. Реално списъчният състав в момента е много по-малък", обясни той. Министерството на отбраната ще обсъди увеличението на заплатите в армията, но те няма да са 2500 лева, както по-рано обяви министър Николай Ненчев.

"Числото 2500 мисля, че е казана условно и емоционално. Около 600 лева е началната заплата на един войник сега. Държавата е на пазара на труда. Трябва да предложи атрактивни условия, за да дойдат хората да служат в армията. Заплати от 600 лева очевидно не са достатъчни и Министерството на отбраната ще има предложение за увеличение на тези заплати в разумни размери", коментира още ген. Запрянов. 

В същото време Министерството на отбраната се отказва от идеята момичетата и момчетата, навършили пълнолетие, да се водят на военен отчет. За да се избегнат спекулации този текст отпада от проектозакона за резерва на въоръжените сили.

"На военен отчет ще се водят всички български граждани, които имат военна подготовка - двете категории доброволни резервисти и втората категория - запасните. Всички останали български граждани, които нямат военна подготовка, не се считат, че се водят на военен отчет. Този запис отпадна, за да се избегнат всякакви спекулации и инсинуации около задълженията по военния отчет на българските граждани", обясни генералът.

Наборната военна служба категорично няма да се възроди. Анализ на Министерство на отбраната показва, че отбранителната способност на армията няма да се повиши, както и връщането на казармата е икономически неизгодно.