Вдигат заплатите на военнаите служители

Около 5000 бройки е недостигът в родната армия

20.05.2016 | 18:09
Вдигат заплатите на военнаите служители

Около 5000 бройки е недостигът в родната армия и няма перспектива позициите скоро да бъдат попълнени, предупреждава от "Монитор" зам.-председателят на военната комисия в НС полк. Валентин Радев от ГЕРБ.

Така, разписаните в Плана за развитие на въоръжените сили цифри за постигане на армейски състав между 37 000 и 40 000 души до 2020 година към момента изглеждат само добро пожелание. 

Спънките за това били в няколко посоки, като от една страна липсват средства, а от друга – мераклии да служат в армията. 

Проблемът с финансирането е, че въобще не се залага бюджет за кадри над сегашния комплект, уточни полк. Радев. 

По тази причина на практика не се и обявяват необходимите конкурси за заемане на вакантните военни длъжности. Наред с това интересът на българите да застанат под пагон ставал все по-малък. Показателен за тази тенденция е конкурсът в Националната гвардейска част, където за 24 позиции се бяха явили едва 10 кандидати от столицата.

Непривлекателността на военната служба е свързана с ниските възнаграждения, с което се влиза в омагьосан кръг. Темата била повдигната от полк. Радев пред военния министър Николай Ненчев на последното заседание на Комисията по отбрана миналата седмица и ръководството на МО дало уверения, че ще се предприемат мерки. До момента обаче обещанията за оптимизация на административните харчове, които да освободят средства за военните, не давали резултат.

Стъпка към повишаване на заплатите в армията се правела все пак с нови поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили, които МО е подготвило и предстои да се разгледат от МС. 

С тях се изравняват правилата за изчисляване на заплатите в силовите структури, като армейците ще получават същите коефициенти към парите си, каквито имат например полицаите. Това ще даде възможност за вдигане на възнагражденията средно с по около 10-15%.

"Мотивацията на служителите в армията е ключова. Тя задължително трябва да се поддържа паралелно с инвестициите в модернизацията", категоричен е полк. Радев.

Четете още новини на Dnes.bg