Обявяват размера на тол-таксите в края на 2016 г.

Новата система ще бъде финансирана с приходите от самите такси, след влизането ѝ в сила

11.04.2016 | 21:36 Редактор: Мария Аладжова
Обявяват размера на тол-таксите в края на 2016 г.

Най-рано в края на годината ще има яснота относно размера на тол-таксите, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БНР.

Изказването ѝ беше направено във връзка с недоволството на автобусните превозвачи, които заплашиха с протест заради обявената от Агенция "Пътна инфраструктура" обществена поръчка за внедряване на системата за платено преминаване по магистралите.

Мотивът на превозвачите е, че решението не е било предварително обсъдено с тях и може да доведе до фалит някои дружества.

"Това са спекулации", каза Павлова, - "в момента се опитват, може би през медиите, да си направят някаква реклама или да оправдаят някакво потенциално повишаване на цените. Първото, което трябва да кажем, е че ние нямаме определени цени на изминато разстояние и колко ще струва тази такса", подчерта тя.

До края на лятото предстои да бъде избран изпълнител за изграждането на самата тол-система. 

Изпълнителят ще има задачата да изработи софтуер, разработен целево само за България, който ще бъде собственост и с всичките права на Агенция "Пътища".

"Вторият компонент на обществената поръчка включва вече надграждането на рамките, на които тази система вече ще бъде оперирана - ние вече сме монтирали около 250 рамки на пътищата, върху които рамки сега има камери с броячи. Идеята е вече да използваме тези и да ги надградим с допълнително 50. Предвиждаме и два компонента на мобилно проследяване", обясни още министър Павлова.

По думите ѝ системата ще бъде финансирана със събирането на приходите от таксите, след като влезе в сила.