Средно по 13 автомобила на ден се крадат в страната

Съвети какво да правим, ако ни откраднат колата

18.09.2015 | 10:08 Редактор: Ирина Георгиева
Средно по 13 автомобила на ден се крадат в страната

Бум на кражбата на автомобили. На ден се крадат поне 13 коли и най-малко 385 МПС на месец, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

През първите седем месеца на 2015г. има 2696 престъпни посегателства върху моторни превозни средства, пише БГНЕС. За същия период от време има намерени 707 автомобила от откраднатите, но това не означава, че те са върнати на собствениците им, посочи Бъчварова. По думите й това зависи от компетенцията на съответната прокуратура.

За сравнение през цялата 2014г. има откраднати 3198 автомобила, докато през 2013г. тяхната бройка е 3170. Повече от половината задигнати автомобила са в столицата, а на второ място в злополучната статистика се нарежда Варна.

Автокрадците действат основно четвъртък и петък късно вечерта. Предпочитаните им квартали в София са "Младост" и Студентски град, пише bTV. Автоджамбазите не подбират - те крадат както луксозни, така и по-стари марки. Полицията определя този вид престъпници като бързи, нагли, сръчни. По думите им най-масово се крадат германските автомобили, които често бързо се изкарват извън граница и там се продават.

Още по темата

Какво да правим, ако ни откраднат автомобила?

Първо и най-важно е да уведомим компетентните органи за кражбата. Често автомобили се крадат, за да се извърши престъпление с тях, предизвикване на катастрофа или щета на трето лице. В участъка трябва да отидете с талона/ документите на колата си. Там ще попълните заявление къде точно сте оставили автомобила си, описание, регистрационен номер, вещи в него и т.н.

След това се обадете на застрахователя си. Там трябва да представите всички налични документи и ключове на автомобила си.

Не е желателно да оставяте лични документи, кредитни или дебитни карти в автомобила си, но ако има такива веднага уведомете банката за кражбата.

Не оставяйте документите за автомобила в него.

Съвети как да избегнете кражба:

Паркирайте на добре осветени места нощем и винаги проверявайте, дали автомобила ви е добре заключен.

Не оставяйте чанти, сакове, куфари и подобни на видни места в него. Тези предмети провокират крадците.

Дори и да напуснете колата си за кратко време - винаги взимайте контактния ключ от таблото и заключвайте.