Как крадат автомобилите ни?

Автоджамбазите трябва да преодолеят четири защити, за да откраднат една съвременна кола

18.09.2015 | 12:38 Редактор: Ирина Георгиева
Как крадат автомобилите ни?

Автоджамбазите трябва да преодолеят четири защити, за да откраднат една съвременна кола. Това са алармата, ключалката, контактния ключ и чипа.

Един от най-използваните начини за преодоляване на алармата са така наречените заглушители за аларми на коли, СОТ, GPS и GSM. Проверка на Bgonair.bg показва, че такива могат да се закупят свободно от интернет пространството и струват между 50 и 350 лева. Те заглушават алармата на всякакви видове автомобили - както луксозни, така и по-обикновени.

Устройството за заглушаване изглежда като най-обикновено дистанционно за отключване/заключване на автомобил. В него е монтирано така наречената "тапа", която заглушава сигналът от дистанционното на собственика. 

Схемата е следната: автокрадецът натиска устройството, точно когато шофьорът понечи да заключи колата си. По този начин сигналът се заглушава и това не позволява на автомобила да се заключи/ отключи.

"По-изобретателните" крадци ползват специален инструмент, разпространен сред тях под името "меча лапа". Това е метален инструмент от специална стомана в повечето случаи под формата на ключ за кола.

Автокрадецът го вкарва в бравата като го завъртва с дръжка, която да служи за допълнителна опора - така се разбива всичко вътре в ключалката. "Меча лапа" се използва и за разбиване на контактния ключ. На снимките са изобразени подобни устройства.

Съществува и устройство, което копира сигнала на контактния ключ. То е в пъти по-скъпо - около 15 000, но автокрадецът успява да задигне избраната кола за под 30 секунда. Те се приближават максимално бързо до собственика, в който е ключът и сканира неговия сигнал. Самата джаджа е съставена от две части, един от крадците взима първата, а негов съучастник, който ще сканира ключа, работи с втората. Веднъж сканиран, сигналът се предава от машината към втория модул, който е във физическия извършител на кражбата. Сканиращото устройство може да предава на 200-300 метра разстояние. С прихванатия сигнал второто устройство отключва вратата на колата и симулира, че в таблото е поставен ключ, което е достатъчно на апаша да натисне старт бутона и да запали.

От Bgonair.bg напомняме: чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК): "Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои, се наказва за кражба с лишаване от свобода до осем години."