Борисов: Пречиствателните станции са финансирани с пари от борбата с контрабандата

Премиерът е убеден, че годината ще завърши с 93-94% усвояемост по европрограмите

26.07.2015 | 16:10 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Пречиствателните станции са финансирани с пари от борбата с контрабандата

Пречиствателните станции са финансирани с парите от борбата с контрабандата, коментира премиерът Бойко Борисов в Раковски, цитиран от Агенция Фокус. Министър-председателят, заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, откриха на интегриран воден проект за частично изграждане на главни колектори и вътрешна канализационна мрежа в града.

Борисов изтъкна, че всички оперативни програми работят, а кметовете техните екипи и министерствата вече са създали много добра организация.

„С времето се натрупва доверие между Брюксел и нашите агенции и министерства. Аз съм убеден, че ще завършим годината с над 93-94% усвояемост - такава, каквато обещах преди няколко години. Изграждането на пречиствателни станции е хубаво, защото подобни проекти пряко отиват до хората, чрез тях се подобрява чистотата на водата, подобрява се инфраструктурата, а отпадните води не отиват в реките”, коментира Борисов.

Премиерът допълни още, че с парите, които са влезли в държавата вследствие на борбата с контрабандата са дадени 107 млн.лв за тютюнопроизводителите, 300-400 млн. лв. са отишли към общините, „за да си оправят улиците”, които не са били асфалтирани от десетилетия.

„Само приходите от данъците са над 1 млрд. лв. от началото на годината, а от митниците над 300-400 млн. лв.”, посочи той. - „Благодаря , че опозицията е градивна и не ни атакува. Пък и ние не пипаме парите от дълга, които стоят във фискалния резерв и подпират валутния борд”, каза премиерът.  

Проектът е ключов за града и е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет по ОП „Околна среда 2007-2013 год.”, отбелязва във Facebook премиерът. Общата му стойност е 57 972 267 лв. Новата пречиствателна станция на Раковски обслужва над 14 400 жители на града. По проекта е изградена 72,4 км канализационна, рехабилитирани са и 74,4 км от водопроводната мрежа.