Борисов: Задачата ни е да изсветлим една трета от сивата икономика

Кризата с КТБ и политическата нестабилност увеличили сивата икономика през 2014, според данни на АИКБ

22.06.2015 | 14:32 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Задачата ни е да изсветлим една трета от сивата икономика

Задачата ни е да изсветлим една трета от дела на сивата икономика от това, което е в момента, коментира премиерът Бойко Борисов на кръгла маса "За икономика на светло", която се провежда в София, предава БТА. Борисов не изключи да бъде постигната и по-висока цел, а именно доближаване до нивото на развитите държави по дял на сивата икономика, което е около 12%.

Борисов изрази убеденост, че това ще бъде направено, както и оптимизъм заради постигнатите резултати до момента от началото на годината.

„1,1 млрд лв. миналата година са отишли в ръцете на контрабандистите. Тези хора са срещу нас. Тези пари развращават системата“, аргументира се Борисов.

Той посочи, че със събраните повече приходи тази година кабинетът си е позволил да даде на пенсионерите, за магистрали и за общините да си довършат проектите.

Премиерът изтъкнал още, че политическата воля е толкова силна, че „всички след нас трябва да се съобразяват“. По думите му корупцията и контрабандата са едно и също, защото осигуряват лесни пари.

В рамките на конференцията от  Асоциацията на индустриалния капитал в България представиха за поредна година индекса „Икономика на светло“.

От него става ясно, че за миналата година делът на сивата икономика се е увеличил заради политическата нестабилност и кризата с КТБ.

Според композитния индекс (обобщен показател за икономическите отношения) от 2010 г. до 2013 г. делът на икономиката на светло расте от 64,7% до 69,19%, предава Investor.bg. През 2014 г. обаче тенденцията се обръща и има лек спад, като според предварителните данни индексът е 68,28%.

Други фактори за този спад според АИКБ са липсата на мерки за подобряване на бизнес средата в страната, липсата на реформи в секторите енергетика, здравеопазване, МВР и образование, административното повишаване на минималната заплата и минималните осигурителни доходи, замразяването на оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“.

Има и външни фактори за спада на индекса - кризата в Гърция, войната в Украйна, санкциите на Европейския съюз срещу Русия и контрасанкциите на Русия, войната в Сирия и бежанския натиск, както и продължаващата икономическа криза в ЕС и България.

„Според нашите изчисления сивият сектор намаля от 35% през 2010 г. до 32%“, каза председателят на АИКБ Васил Велев.
Според асоциацията България трябва да си постави като цел до 2020 г. делът на сивата икономика да намалее със 7 процентни пункта.

Премиерът Бойко Борисов, който участва във форума, заяви, че целта трябва да е много по-амбициозна и сивата икономика трябва да намалее с една трета до една втора спрямо сегашното ниво.