Геновева Петрова: Значителна част от обществото вижда потенциал за реформи в кабинета

Това са добри новини за цялото правителство- и в частност за Калфин и Москов, коментира експертът от Алфа Рисърч

19.06.2015 | 10:58 Редактор: Мариета Иванова
Геновева Петрова: Значителна част от обществото вижда потенциал за реформи в кабинета

Липсата на реални действия в здравеопазването и социалната сфера вече 25 години е довело до състояние в тези сектори, което кара все повече хора да мислят, че се необходими реформи. Това коментира в предаването Денят On Air Геновева Петрова от Алфа Рисърч по повод данните от проведено от социологическата агенция проучване, което отчита, че министрите Ивайло Калфин и Петър Москов събират едновременно голяма подкрепа и в същото време неодобрение.

„Фактът, че двама министри се ангажират с реформи, като си даваме сметка, че и здравната, и социалната сфери са много тежки системи за реформиране, и че има наистина ръст на хората, които подкрепят техните действия, означава, че има достатъчно голяма част от обществото, което припознава реални действия в това, което те правят. Защото много пъти се е говорело за реформи в тези два сектора и много пъти те не са се случвали. В момента имаме феномена да наблюдаваме доверие от страна на достатъчно голяма маса от обществото в това, че ангажиментът на настоящите министри наистина би могъл да се реализира,“ коментира Петрова.

Тя допълни, че следва да бъде отбелязано и че очакването за провеждане на някаква реформа мобилизира и съществена част от съпротива срещу себе си.

„Смятаме, че има съществена част от хората, които са в изгода от настоящото статуково и които се притесняват, че ползите, които ползват от състоянието в момента ще бъдат загубени, както в системата на здравеопазването, така и в социалната система“, коментира експертът от Алфа Рисърч.

По думите и отчетените тенденции са добри новини за правителството като цяло и в частност за Калфин и Москов, „които показват, че бездействието не води до нищо добро, още по-малко гарантира дългосрочен положителен рейтинг и доверие“.