Приходите от дрога, контрабанда и проституция били 225 млн. лв. за 2013

Делът им от БВП е 0.28%, коментира председателят на НСИ Сергей Цветарски

22.06.2015 | 12:16 Редактор: Мариета Иванова
Приходите от дрога, контрабанда и проституция били 225 млн. лв. за 2013

Приходите от производство и разпространение на дрога, контрабанда на цигари, алкохол и проституция през 2013 г. възлизат на 225 млн. лева, сочат предварителните данни на Националния статистически институт, пише Investor.bg. НСИ работи по включването на тези данни при изчисляването на брутния вътрешен продукт, коментира в интервю за БТА председателят на НСИ Сергей Цветарски, като допълва, че в голяма степен предварителните данни са близки до окончателните.

По думите му като цяло отражението на включването на тези дейности в брутния вътрешен продукт е 0,28 на сто. В края на септември ще има и предварителна оценка за 2014.

В интервюто Цветарски рисува и портрет на „средния българин“ според статистиката. Той е на възраст 43,2 години, което в средноевропейски мащаб е доста висока възраст. Този човек живее в България средно около 71 години за мъжете и 78 за жените.

Средният българин е със средно образование, но с тенденция да го повишава към висше. Този българин живее в едно домакинство със среден брой хора 2,4 или в едно домакинство има по-малко от едно и половина деца. Получава заплата от 882 лева и тя е 54% от дохода на домакинството му. Той и неговото домакинство изразходват почти половината (49,9%) от дохода си основно за храна и безалкохолни напитки и поддръжка на дома. За здравеопазване делът е 5,2%. Средният българин работи главно в сферата на услугите, защото 63% от заетите са в този сектор. Той живее в град в собствено жилище.

На въпрос за изборната миграция на населението Цветарски казва, че има симптоми за нещо подобно, като дава за пример изненадващият ръст на населението в област Кърджали за миналата година. Както в цялата страна, така и там по принцип естественият прираст е отрицателен - малко над две на 1 000, а миграционният прираст е силно положителен - 12 на хиляда в рамките на една година. Прилича на сериозен взрив, който засега е трудно обясним на фона на останалото развитие на този район. Може би се заражда ново явление и е възможно една от причините за това явление да е изборна миграция, посочва той, но допълва, че от друга страна, голяма част от населението на тази област емигрира в периода на прехода и хората може да се връщат, за да изживеят старините си тук.

135 години след създаването си българската статистика продължава да е "лакома" за информация - виждаме къде са интересните неща и липсващите части от пъзела и ни се иска да ги попълним, разказва Сергей Цветарски. Това, което бих искал да знам, е как статистиката да измери по най-добрия начин удовлетвореността на хората от живота. Ако се намери обективен, измерим и логически обоснован статистически отговор, тогава бих се чувствал като нобелов лауреат, допълва той.