Кунева против това България да бъде донор на мозъци

Вицепремиерът коментира, че се работи по облекчаване на процедурата по издаване на синя карта за специалисти от чужбина

15.06.2015 | 16:18 Редактор: Мариета Иванова
Кунева против това България да бъде донор на мозъци

По думите на вицепремиерът Меглена Кунева е крайно време страната ни да спре да бъде „донор на мозъци“, а да започне да привлича висококвалифицирани специалисти от други страни и да положи усилия за връщането на българските младежи.

Тя направи коментара при откриването на Втория годишен аутсорсинг форум.

По думите на Кунева първата мярка в тази посока ще бъде облекчаването на процедурата за издаване на „синя карта“ за висококвалифицирани граждани на трети страни извън ЕС. Темата ще бъде обсъждана на Националния икономически съвет в сряда.

Предложенията са удостоверението да се издава за два месеца, което е драстично намаляване от сегашните шест и да важи за три години вместо сегашната една.

Друго облекчение за процеса ще бъде създаването на „едно гише“ в Министерството на икономиката, където да бъдат подавани документите и те да се обработват административно, а не както сега работодатели и бъдещи служители да трябва да минават през различни институции като Дирекция „Миграция“, Агенцията по заетостта и консулските служби.

Кунева посочи още, че държавата трябва да подкрепя аутсорсинг бизнеса, тъй като той генерира близо 3% от БВП на страната. Тя коментира още, че в сектора се наемат висококвалифицирани младежи, заплатите са по-високи от средните за страната и се полагат усилия за допълнително професионално образование.