IT и аутсорсинг компании били най-активни в търсенето на офис площи под наем

Ръст от 40% на годишна база към средата на 2015, отчитат от Forton

11.06.2015 | 11:12 Редактор: Мариета Иванова
IT и аутсорсинг компании  били най-активни в търсенето на офис площи под наем

IT и аутсорсинг компании са сред най-активните в търсенето на наеми на офис площи, става ясно от анализ на Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. От Forton отчитат ръст от 40% в търсенето на наеми на офис площи към средата на годината спрямо същия период през 2014. 60% от наемодателите са от сектора на IT и аутсорсинг дейностите.

„Дружествата от сферата на информационните технологии и центровете за изнесени услуги вече повече от година са ключови наематели на офис пазара. През последните месеци обаче, освен обема на търсене, прави впечатление и размерът на сделките – компаниите се разрастват и се нуждаят от все по-големи площи“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton.

По думите й, ако през миналата година средният размер на наемните сделки е бил 1000-1400 кв. м, сега има търсене за 3000-5000 кв. м и нагоре. Най-активни са компаниите, които са привлекли нови клиенти, и бизнесът им расте, но не липсват и новонавлизащи.

В София търсенето е насочено към първокласни офис сгради с добра локация, големи етажни плочи (над 1000 кв. м) и удорен транспортен достъп, разположени по протежение на основните булеварди или до станции на метрото, отчитат експертите от Forton.

От компанията правят и друг извод, че активността на наемателите и ограниченото предлагане доведоха до недостиг на площи в този клас сгради.

В резултат е имало и реакция от предприемачите. Според проучване на компания, само през последните месеци е подновено строителството или са започнати близо 66 000 кв. м нови офиси.

Оценките на Forton сочат, че до края на тази година ще бъдат въведени в експлоатация около 100 000 кв. м нови офиси от общо строящите се към момента 178 000 кв. м. Още около 57 000 кв. м се очаква да бъдат започнати.

Между  10.5 и 12.5 евро/кв. м за сгради клас А в София са средни нива на наемите.

Експертите посочват, че най-високи офертни стойности се постигат в централните райони и около големите булеварди в столицата.

Столичният пазар формира около 90% в търсенето на наеми за офис площи за наем. Експертите отчитат и, активност от над една година в изнасянето на IT и аутсорсинг дейности и към други големи градове в страната, като Пловдив, Бургас и Варна.

В отговор на тенденцията през последните месеци се наблюдава активно офис строителство на тези пазари, посочват от Forton. Най-интензивно се развива Пловдив, където към момента в строеж или преустройство са около 20 000 кв .м офис площи.  

Наемите останалите градове са под нивата на софийския пазар, като за Пловдив те са между 6 и 8 евро/кв. м, във Варна и Бургас - около 6 евро/кв. м.

Прогнозата на Forton е те да се задържат в тези граници до края на годината.